Malaysia Airlines heeft onomstotelijk bewijs dat de vermiste vlucht MH 370 in de Indische Oceaan is gestort en dat niemand de ramp heeft overleefd. Hieronder een overzicht van honderd ernstige vliegtuigongevallen sinds 1946.

Op 8 maart 2014 verdween een Boeing 777-2H6ER van de rader tussen maleisië en Vietnam. De vlucht was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Zeventien dagen later werd bevestigd dat het vliegtuig is neergestort.

De Maleisische premier Najib Razak stelde maandag tijdens een persconferentie dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is gestort. Niemand heeft de ramp overleefd.

NU.nl onderzocht de honderd grootste vliegtuigrampen sinds 1946 met gegevens van Aviation Safety Network. Het dodental van deze ene ramp is bijna net zo hoog als in heel 2013.

Vorig jaar vielen wereldwijd 256 doden bij ongelukken met passagiers- en militaire vliegtuigen. Het grootste ongeval eiste vijftig levens. Een Boeing 737-53A van Tatarstan Airlines stortte neer tijdens de landing.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van ASN. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Sinds 1946 zijn er zeventien vliegrampen geweest met meer doden dan de vlucht van Malaysia Airlines. Van de honderd grootste vliegrampen zijn er 21 na het jaar 2000 gebeurd. De oudste ramp in deze lijst is een neergestort toestel van All Nippon op 4 februari 1966, waarbij 133 personen overleden.

Tenerife

De grootste vliegramp ooit is het ongeval van 27 maart 1977 op Tenerife, toen een toestel van KLM en Pan Am met elkaar in botsing kwamen en 538 mensen het leven lieten.

De meest recente grote ramp met meer dan tweehonderd doden is vijf jaar geleden. Op 1 juni 2009 stortte een Airbus A330-203 van Air France in de Atlantische Oceaan. Geen van de 228 inzittenden overleefde het ongeluk.

De neergestorte Boeing 777-2H6ER van Malaysia Airlines is de grootste ramp met dit bijna twintig jaar oude type vliegtuig. In 2001 schoot een brandstofslang los op Denver International Airport, waarop brand uitbrak en iemand van het grondpersoneel overleed. In 2006 lieten drie passagiers het leven tijdens een mislukte landing bij San Francisco Airport.