De Nederlandse brandweer heeft vorig jaar minder vaak moeten uitrukken dan in 2011. 

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft bekendgemaakt.

De brandweer kreeg 142.000 meldingen binnen, in 96.000 gevallen ging het om een brandmelding en 46.000 keer om andere vormen van hulpverlening.

Het aantal mensen dat door brand om het leven kwam, nam vorig jaar wel toe. Door branden vielen 72 doden, negen slachtoffers meer dan in 2011. Van deze slachtoffers kwamen er 28 om bij woningbranden.

Bij 42 procent van alle brandmeldingen was overigens sprake van loos alarm.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

De opkomsttijd is vergeleken met de twee voorgaande jaren (2010 en 2011) niet veranderd: het kostte de brandweer gemiddeld minder dan tien minuten om bij een brand te komen.

Daarbij valt op dat de tijd die zat tussen de melding en het uitrukken korter is geworden, terwijl de tijd die hulpverleners nodig hadden om op de plaats van de brand of het ongeval te komen juist is toegenomen.

Verkeersongevallen en andere incidenten waarbij brandweerlieden te hulp schoten, kostten 541 mensen het leven, dat waren er 62 minder dan in 2011.