In de eerste helft van dit jaar heeft Amsterdam meer hotelovernachtingen geteld dan in die periode in 2012.

Er waren 16,8 procent meer Nederlandse hotelovernachtingen, en 5,6 procent meer overnachtingen door buitenlanders. In totaal telden de hotels 7,5 procent meer 'nachten' dan in de eerste helft vorig jaar.

Dat meldt Amsterdam Marketing dinsdag.

Met een hotelbezettingsgraad van 77,5 procent staat Amsterdam in Europa op de tweede plaats, na Londen. De hoofdstad staat samen met Hamburg en Berlijn in de top 3 van Europese stijgers.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Marketing Amsterdam. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Overnachten

De bezoekers die bij vrienden, familie of bij andere particulieren overnachtten, en cruisepassagiers zijn niet meegeteld.

Volgens Amsterdam Marketing heeft het feestelijke jaar Amsterdam 2013 een flinke aantrekkingskracht. Vooral de opening van het Rijksmuseum lokte meer hotelgasten. Deze week start in New York een campagne om Amsterdam te promoten. Het aantal gasten uit de VS daalde namelijk licht (- 5,5 procent).

Belgen

Het aantal Belgen dat overnacht in Amsterdam stijgt (+ 16,8 procent), evenals Duitsers (+ 16,7), Britten (+ 12,9) en Fransen (+ 10,5). In de eerste 6 maanden dit jaar steeg ook het aantal overnachters uit Rusland en China. Er waren veel minder bezoekers uit Spanje en dat wijt de stad aan de economische crisis daar.

In totaal telt Amsterdam de eerste helft van dit jaar 5.375.000 hotelovernachtingen waarvan 1.024.000 door Nederlanders.