De crisisheffing 2012 die het kabinet invoerde om het begrotingstekort verder terug te kunnen dringen, heeft de staatskas ruim 628 miljoen euro opgebracht.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Ruim de helft van de opbrengst komt uit de financiële en zakelijke dienstverlening, waaronder banken, accountants en advocaten.

Werkgevers moesten dit jaar een eenmalige extra heffing van 16 procent betalen over vorig jaar uitgekeerde lonen boven de 150.000 euro. In totaal vielen ruim 44.000 werknemers onder de crisisheffing. Zij waren werkzaam bij 13.500 werkgevers.

Afgelopen maanden is er uit verschillende hoeken kritiek geuit op de crisisheffing, onder meer door voetbalclubs. Ondanks protest van werkgeversorganisaties is de maatregel eerder deze maand in het begrotingsakkoord met een jaar verlengd.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Werkgevers

Werkgevers die heffing verschuldigd waren, droegen gemiddeld bijna 47.000 euro af, stelt het CBS. In de bedrijfstak sport en cultuur, waartoe ook het betaald voetbal behoort, lag het bedrag door de bank genomen een stuk hoger. Daar moesten betalende werkgevers gemiddeld 108.000 euro neertellen.

Ongeveer 92 procent van de werknemers voor wie de heffing is betaald, was een man, blijkt verder uit de cijfers. De zorgsector had met 16 procent het hoogste aandeel vrouwen met een jaarinkomen boven 150.000 euro. Dit is ook de sector waarin relatief het meeste vrouwen werken.