Lagere inflatie in eurozone

De inflatie in de eurolanden is in september afgenomen tot 1,1 procent op jaarbasis.

In augustus was de geldontwaarding nog 1,3 procent. Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekend op basis van definitieve cijfers.

De daling is vooral te danken aan lagere brandstofkosten en lagere prijzen voor telecom- en medische diensten.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op 1,3 procent op jaarbasis tegen 1,5 procent in augustus.

De laagste inflatie werd gemeten in Bulgarije (min 1,3 procent), Griekenland (min 1 procent) en Letland (min 0,4 procent). In die landen was dus sprake van een daling van het gemiddelde prijspeil. In het Verenigd Koninkrijk (plus 2,7 procent), Estland (plus 2,6 procent) en Nederland (plus 2,4 procent) liepen de prijzen in doorsnee juist het hardst op.

HandelsbalansĀ 

De handelsbalansĀ van de eurozone is in augustus uitgekomen op een overschot van 7,1 miljard euro, tegen een overschot van 4,6 miljard euro een jaar eerder. Dat blijkt uit een eerste raming die statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

In juli overtrof de uitvoer de invoer volgens een definitief cijfer met 18 miljard euro, tegen 13,8 miljard euro in juli 2012. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde export vanuit de eurozone steeg in augustus met 1 procent ten opzichte van juli. De import nam met 0,2 procent toe.

De gehele Europese Unie kende in augustus een handelstekort van 2,8 miljard euro, vergeleken met een tekort van 14,9 miljard euro een jaar eerder. In juli werd juist een overschot van 10,3 miljard euro gerealiseerd, na een overschot van 1,2 miljard euro in juli 2012.

Lees meer over:
Tip de redactie