Productie industrie eurozone omhoog

De industriële productie in de eurolanden is in augustus met 1 procent toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand.

Dat meldde statistiekbureau Eurostat maandag. Door Bloomberg gepolste economen rekenden gemiddeld op een stijging met 0,8 procent.

De productiestijging in de eurozone volgt op een daling van de productie met eveneens 1 procent in juli. Dat betreft een herzien cijfer, eerder was een daling met 1,5 procent gemeld.

Op jaarbasis daalde de industriële productie in augustus met 2,1 procent, minder dan de 2,5 procent die economen gemiddeld verwachtten.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Vrees

De cijfers nemen volgens econoom Martin van Vliet van ING de vrees voor een terugval van het economisch herstel in de eurozone als geheel weg, omdat de toename in augustus de productiedaling in juli compenseert.

Toch lijkt het waarschijnlijk dat de economische groei in het derde kwartaal wat lager uitvalt dan de 0,3 procent in het tweede, aldus Van Vliet.

Overcapaciteit

De econoom wijst er verder op dat de industriële productie nog altijd 12,5 procent onder het niveau van voor de crisis ligt. Er is volgens hem nog een lange weg te gaan voordat de overcapaciteit in de sector is weggewerkt.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat een toename van de industriële productie in augustus met 0,5 procent op maandbasis. Op jaarbasis daalde de productie met 1,6 procent.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie