Het aantal kleine ondernemers (5 of minder personen) dat door financiële problemen een bijstandsaanvraag moet doen lag het afgelopen kwartaal 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is de gebruikelijke zomeropleving voor dit jaar uitgebleven.

De zogeheten IMK-index (het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening in de vorm van krediet of een uitkering bij een gemeente) staat nu op 140 punten, waar 100 het niveau van voor de crisis was.

In totaal vroegen het afgelopen kwartaal 3.000 ondernemers steun aan, gemiddeld gaat het om 8.000 per jaar.

"Al sinds het begin van de crisis in 2008 hebben de zomers ook wat warmte gebracht voor ondernemers", zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, "maar dit jaar lijkt de zon niet voor het MKB te schijnen."

De meeste steunaanvragen komen volgens Dieperink van bedrijven die kleiner zijn dan 5 mensen - vaak zzp'ers. "Die mensen hebben niet of nauwelijks voordeel bij een aantrekkende export.”

Beweeg de cursor over het diagram om de indexpunten te zien. De gegevens zijn afkomstig van IMK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Correctie

Van de 4.000 ondernemersaanvragen die het IMK jaarlijks verwerkt, helpt het instituut 2.000 ondernemers met het maken van een doorstart met behulp van bijvoorbeeld een crisiskrediet, een uitkering of "corrigerende maatregelen".

Wat Dieperink opvalt is dat het in 7 van de 10 gevallen gaat om mensen die zelf niet de goede dingen doen. Het gaat dan vooral om mensen die hun financiële zaken niet op orde hebben en persoonlijke en zakelijke financiën door elkaar laten lopen.

"Dan moet er belasting betaald worden, en staat er geen geld meer op de rekening. Dan is de crisis hooguit een versneller van het probleem.”

Geduwd

Dieperink merkt nog op dat veel werknemers de afgelopen tijd richting ondernemerschap zijn “geduwd”, waardoor meer fouten aan het licht komen bij mensen die niet echt geschikt zijn voor het ondernemerschap.

Het IMK ziet de steunaanvragen als een voorspeller voor het aantal faillissementsaanvragen. Volgens Dieperink is het optimisme van vorige week over de faillissementscijfers nog niet op z'n plek. "Ik durft te voorspellen dat het aantal faillissementen in oktober en november weer zal toenemen."