Nederlandse bedrijven hebben in 2012 voor meer dan 200 miljoen dollar (ruim 148 miljoen euro) aan exportorders gekregen van de Verenigde Naties (VN).

Dat is een stijging van meer dan 50 procent ten opzichte van voorgaande jaren, zo schrijft AgentschapNL op basis van het jaarverslag van de VN. In 2011 kwam het bedrag uit op 138 miljoen dollar, in 2010 op 156 miljoen dollar en in 2009 op 141 miljoen dollar.

De toename is opmerkelijk, gezien het feit dat de toename van het inkoopvolume van de VN met maar 7,7 procent gestegen is. Ook zijn de budgetten van de verschillende VN-organisaties niet extra gestegen.

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de VN . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Medicijnen en voedselproducten

In Nederland werd vooral meer uitgegeven door de afdelingen UNDP, UNFPA, PAHO en UNPD. Het ging vooral om medicijnen, vaccins, medische apparatuur en voedselproducten. Daarnaast leverden Nederlandse bedrijven diensten in de vorm van advies, verhuur, ICT en communicatie.

In totaal kochten de VN voor iets meer dan 15 miljard dollar (11 miljard euro) aan goederen en diensten in. Vooral afdelingen zoals UNICEF (kinderen), FAO (landbouw), WHO (gezondheid), WPF (voedselhulp) en UNHCR (vluchtelingenhulp) kopen veel in.

De tien landen die het meest aan de VN leveren, zijn de Verenigde Staten, India, Afghanistan, Zwitserland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Soedan, Kenia en Rusland.