Driekwart van de eenmanszaken die in 2009 zijn gestart, bestond in 2012 nog. Van de bedrijven die twee jaar eerder zijn begonnen, bestond drie jaar later nog maar 63 procent. 

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

''Het is opvallend dat eenmanszaken die tijdens de crisisjaren in 2008 of 2009 zijn gestart een hogere kans hebben op overleven dan starters in 2007'', stelt het statistiekbureau.

Het CBS becijferde ook dat de bedrijven die in 2007 zijn opgericht hun winstmarge in de periode 2008-2011 met gemiddeld ruim 11 procent hebben zien slinken. Dat komt door een stijging van grond- en hulpstoffen.

Opmerkelijk is dat van de eenmanszaken die in 2007 in de bouw begonnen zijn, een sector die hard door de crisis is geraakt, het aandeel bedrijven met een negatieve winstmarge het kleinst is. Kleine bouwbedrijven profiteren van onderhoudswerkzaamheden die altijd doorgaan, zo merkt het statistiekbureau op.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Lees meer over ondernemen op NUzakelijk.nl