Blackberry heeft bijna een miljard dollar afgeschreven op onverkochte Blackberry Z10-exemplaren. In drie maanden tijd gingen in totaal slechts 5,9 miljoen telefoons over de toonbank.

Dat blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2014 waarover Amerikaanse media berichten.

Van de 5,9 miljoen verkochte toestellen draaide de meerderheid op het oude Blackberry 7. Hoeveel Blackberry 10-toestellen er werden verkocht is niet bekend. Blackberry 10 is het nieuwe besturingssysteem van het bedrijf. In het afgelopen kwartaal werd bijna het complete verlies veroorzaakt door afschrijvingen op de Blackberry Z10. Het bedrijf verloor 934 miljoen dollar vanwege onverkochte exemplaren.

Het totale verlies stond op 965 miljoen euro bij een omzet van 1,6 miljard dollar. Vorig kwartaal bleef het verlies nog beperkt tot 67 miljoen dollar en bedroeg de omzet 3,1 miljard dollar. "We zijn erg teleurgesteld met deze resultaten en hebben maatregelen aangekondigd om de forse concurrentie en hoge kosten aan te pakken", aldus CEO Thorsten Heins in een reactie.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van BlackBerry. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Eerder deze week werd bekend dat Blackberry overgenomen wordt door investeerder Fairfax voor 4,7 miljard dollar. Deze overname moet nog wel worden goedgekeurd en er kunnen nog andere partijen een bod doen.

Bekijk een overzicht van de pieken en dalen van Blackberry