De industriële productie in de eurozone is in juli met 1,5 procent gedaald ten opzichte van juni. 

Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat donderdag bekend. In juni nam de productie nog met een herziene 0,6 procent op maandbasis toe.

De daling is veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een afname van 0,3 procent in juli na de oorspronkelijk gemelde stijging van 0,7 procent een maand eerder. In vergelijking met juli 2012 lag de productie dit jaar 2,1 procent lager.

In Nederland daalde de productie op maandbasis met 0,5 procent en op jaarbasis met 1,2 procent. In Duitsland, de belangrijkste handelspartner, viel de productie aanzienlijk sterker terug, 2,3 procent op maandbasis en 2,5 procent op jaarbasis.

Economen van ING spreken van een scherpe productieval. Dat is volgens hen een duidelijke herinnering dat, hoewel de eurozone uit de recessie is, de terugkeer naar groei kwetsbaar blijft. Wel spreekt ING van een ''tijdelijke dip'' in plaats van een nieuwe neerwaartse trend.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen