De Amsterdamse woningmarkt trekt steeds meer starters aan. Het aantal jongeren dat het ouderlijk huis verlaat en zich in Amsterdam vestigt, nam tussen 2005 en 2010 met 9 procent toe.

Het aantal studenten in studentenwoningen nam in dezelfde periode toe met 30 procent, gelijk aan het aantal afgestudeerden dat in de stad bleef.

Dit schrijven onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het dinsdag verschenen rapport Duurzame toegankelijkheid van de Amsterdamse woningmarkt voor starters.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen inwoners te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Universiteit van Amsterdam. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

De onderzoekers van de UvA concluderen dat starters zich niet laten weerhouden door onder meer hoge woonlasten in de hoofdstad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf opdracht voor het onderzoek.

Doorstroming

Hoewel het aantal starters groeide, verminderde de toegankelijkheid van de stad door prijsstijgingen en een gebrekkige doorstroming. De zogeheten nestvlieders die het ouderlijk huis verlaten, vestigen zich steeds vaker buiten de ringweg A10 (plus 22 procent).

Studenten van buiten de Amsterdamse regio zijn vaker aangewezen op de specifiek voor hen bedoelde studentencampussen en containerlocaties.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl