Koopwoning 9,6 procent goedkoper in juni

Bestaande koopwoningen waren in juni 9,6 procent goedkoper ten opzichte van een jaar eerder.

De prijsdaling is groter dan in mei toen huizen 8,2 procent goedkoper waren.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De huizenprijzen lagen in juni 2013 op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van het hoogtepunt in augustus 2008 is de prijsdaling 21,0 procent.

De gemiddelde koopsom lag in juni op 206.114 euro.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tweede kwartaal

De prijs van een koopwoning lag in het tweede kwartaal gemiddeld 8,5 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2012.

De prijsdaling was met 10,4 procent het grootst bij vrijstaande woningen, gevolgd door twee-onder-een-kapwoningen (9,2 procent). Appartementen en tussenwoningen leverden ongeveer 7,5 procent in op de waarde.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In het tweede kwartaal wisselden 22.111 woningen van eigenaar, een derde minder ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van hoek- en tussenwoningen is met 40 procent het sterkst gedaald; appartementen het minst met 29 procent.

Cijfers

De cijfers van het CBS sluiten deels aan bij het beeld dat makelaarsvereniging NVM over het tweede kwartaal schetste. Echter de prijsdaling die het CBS schetst, is groter.

Het verschil ontstaat doordat het Kadaster de verkoop registreert op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt. Terwijl NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

Vorige week maakte het Kadaster bekend dat in juni 7.224 woningen zijn verkocht, een daling van 55,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie