
De resultaten van het drone-project
De Staatscourant publiceert regelmatig documenten over gedeeltelijke afzettingen van het luchtruim. Daarbij zitten ook afzettingen vanwege vluchten met drones: onbemande vliegtuigjes die met camera’s worden uitgerust.
Het is niet duidelijk wat deze vliegtuigen in ons luchtruim doen. Welke informatie wordt opgenomen? Wat wordt met die informatie gedaan? Wordt die informatie ergens opgeslagen? Allemaal vragen waar wij bij NU.nl antwoord op willen.
Aanmelding
In totaal gaat het om 165 PDF-documenten. Hierin zitten de data en locaties van de afgezette gebieden in het luchtruim. Om iets zinnigs over de noodzaak van de vluchten te kunnen zeggen, wilden wij eerst een beeld krijgen van de omvang hiervan.
Het met de hand invoeren van al die documenten, zou een aantal weken werk betekenen voor de redactie. Daarom bedachten wij het volgende plan: wij schakelen de hulp in van onze lezers. De oproep werd online geplaatst en wij wachtten af wat de reacties zouden zijn.
Aan het einde van de dag vonden wij 67 enthousiaste deelnemers in de mailbox. Later in de week kwamen wij op bijna honderd personen. Ver boven onze verwachtingen.
Scrapen
Wij kregen van een aantal personen de tip om de documenten te scrapen. Dat betekent dat je een programma schrijft dat de structuur in een document herkent, nuttige informatie eruit plukt en in een spreadsheet zet.
Daarover hadden wij voor de oproep al met een aantal experts gesproken. Zij konden ons niet verzekeren dat wij hier 100 procent betrouwbare gegevens mee konden krijgen. Voor veel deelnemers was die mededeling een uitdaging.
Uiteindelijk heeft Dirk-Jan Faber alsnog een scraper gemaakt, die 140 documenten redelijk betrouwbaar kan omzetten naar spreadsheets.
De verkeerde data en locaties konden we met behulp van handmatig ingevoerde informatie corrigeren. Ook de ontbrekende documenten hebben we met behulp van lezers aangevuld.
Van de grote groep lezers die in eerste instantie reageerden, bleef een kleine groep over die veel handwerk heeft verricht.
Resultaat
Het eerste resultaat is ons artikel over de onduidelijkheid rond drone-vluchten. Het blijkt dat sinds 2009 op 551 verschillende dagen drones zijn ingezet. Vorig jaar werd elke twee dagen rondgevlogen. En de vluchten worden steeds minder vaak van tevoren aangekondigd.
Wat hebben we aan dit project overgehouden?
- We hebben een betrouwbare spreadsheet met informatie over drone-vluchten in Nederland.
- Een eerste ervaring met crowdsourcing. Normaal gesproken zien lezers alleen ons eindproduct. Nu kunnen ze een keer meehelpen met het ontstaan van nieuws.
- We hebben veel nuttige tips van experts gekregen. Omdat wij een openbare oproep plaatsten en actief contact met lezers zochten, namen deze experts contact met ons op.
- Wij hebben momenteel een enquête onder de deelnemers verspreid. Met de resultaten hiervan willen wij een volgend project nog beter aanpakken.
Zodra wij de informatie ook qua locaties hebben gestructureerd, stellen we de spreadsheet beschikbaar aan onze lezers.
De personen die ons hebben meegeholpen zijn (niet iedereen wilde met naam worden genoemd):
- Marek
- Ralf Groenveld
- Piet Kalkhoven
- Dirk-Jan Faber
- Arnoud Aten
- Dimitri van Hoven
- Leo Duursma
- Antonio
- Herbert Klinkvis
- L. Wanders
- Hugo Leisink
- Wegman
- Ahad Khan