Spotify heeft de afgelopen drie maanden een miljoen nieuwe betalende gebruikers aan weten te trekken. Inmiddels betaalt 1 op de 4 gebruikers voor de streaming muziekdienst.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het bedrijf dinsdag bekend heeft gemaakt.

In totaal zijn er nu dus 6 miljoen mensen wereldwijd die betalen voor de streaming muziekdienst. Spotify is ook gratis beschikbaar in een beperkte vorm, bovendien wordt er dan reclame tussen nummers afgespeeld.

In december 2012, hiervoor de meest recente cijfers, betaalden er 5 miljoen mensen voor Spotify. Het totale aantal gebruikers nam sinds december toe van 20 naar 24 miljoen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Spotify. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De groei van het aantal betalende gebruikers versnelt zelfs. Tussen juli en december kwamen er in zes maanden 1 miljoen betalende abonnees bij terwijl dat in de afgelopen drie maanden dus ook het geval was.

Abonnementen

Er zijn overigens twee soorten betalende gebruikers. Er bestaan abonnementen van 4,99 euro per maand waardoor er geen reclame meer afgespeeld wordt en er onbeperkt gestreamd kan worden. Voor 9,99 euro per maand kunnen bestanden ook gedownload worden zodat er offline naar muziek kan worden geluisterd.

Spotify bestaat sinds oktober 2008, maar is in de Verenigde Staten bijvoorbeeld pas sinds juli 2011 te gebruiken. De groei in betalende abonnees wordt dan ook gestimuleerd door de uitrol naar nieuwe landen.

Duitsland werd in maart 2012 toegevoegd en Australië en Nieuw-Zeeland volgden in mei. Italië, Portugal en Polen zijn het meest recent toegevoegd. Spotify is daar sinds februari beschikbaar.

De Franse concurrent Deezer heeft wereldwijd 30 miljoen gebruikers waarvan er 3 miljoen ook echt betalen voor de dienst.