NU.nl onderzoekt drone-vluchten boven Nederland en heeft daar de hulp van lezers bij nodig. Meld je aan om mee te werken aan een mogelijk nieuwsverhaal.

De overheid publiceert regelmatig gegevens over drones: onbemande vliegtuigen die in opdracht van overheid ons luchtruim doorkruisen. Een gedeelte van dat luchtruim moet voor een aantal uren worden ‘afgezet’ om deze drones te laten vliegen. De reserveringen van die gedeeltes waar drones vliegen worden door de overheid gepubliceerd.

Daardoor is het mogelijk om te zien hoe vaak en op welke plekken met de onbemande toestellen wordt geoefend. Misschien is er ook wel bij u in de buurt gevlogen.

NU.nl is benieuwd waar overheid zoal vliegt en hoe vaak dat gebeurt. Zoals gezegd is dat na te gaan omdat die gegevens gepubliceerd worden. Ze worden echter niet zomaar op een makkelijk toegankelijke manier gepubliceerd (dat is ook niet verplicht overigens). De informatie staat in PDF-bestanden.

Daar kunnen we niet direct iets mee. Om goed inzicht te krijgen in de vliegbewegingen van de Nederlandse drones moeten we de data, plaatsnamen, tijdstippen en coördinaten van de vluchten uit de pdf-documenten halen en in een spreadsheet zetten.

U kunt meehelpen om deze bestanden om te zetten naar begrijpelijke informatie. Vele handen maken licht werk. Wat krijgt u daarvoor? Onze grote dank vanzelfsprekend. Ook vermelden wij bij een publicatie over dit onderzoek graag uw Twitter-naam of niet-commerciële persoonlijke website.

Waarom meedoen?

  • U doet mee aan een experiment van NU.nl
  • U kunt zelf meehelpen met nieuws maken
  • U wordt genoemd bij een eventuele publicatie
  • U krijgt inzicht in officiële documenten over vliegbewegingen van drones in Nederland

Wij hebben inmiddeld voldoende kandidaten verzameld om mee te doen aan dit onderzoek. Voor vragen over dit specifieke project of andere researchprojecten waar NU.nl de lezer om hulp vraagt, kunt u contact opnemen met mark@nu.nl.