Michael van Gerwen heeft zondag op knappe wijze de halve finales van het EK darts bereikt. De viervoudig Europees kampioen versloeg wereldkampioen Gerwyn Price in een partij van een zeer hoog niveau: 10-8. Danny Noppert strandde in de kwartfinales.

Price kwam door een absurd gemiddelde van 120 punten per drie pijlen op een 4-1-voorsprong in zijn kwartfinale tegen Van Gerwen. De Nederlander gooide zelf ook uitstekend en kwam terug tot 4-4.

Vervolgens gaven de nummer één en de nummer drie van de wereld elkaar amper wat toe, totdat Van Gerwen op 8-8 een break forceerde. Hij maakte het af door in de achttiende leg 72 uit te gooien.

Van Gerwen en Price kwam beiden uit op een gemiddelde van meer dan 107 punten per drie pijlen. Price miste maar drie kansen op een dubbel, maar werd toch uitgeschakeld.

Van Gerwen jaagt bij het EK op zijn tweede toernooiwinst van 2021. De 32-jarige Brabander, die tussen 2014 en 2017 vier keer op rij Europees kampioen werd, was een maand geleden de beste bij de Nordic Darts Masters.

Voor de gebruikers van de app: tik op de video om de laatste pijlen van Van Gerwen te bekijken.

Noppert verliest in thriller

Van Gerwen neemt het in de halve finales op tegen Nathan Aspinall. De Engelsman rekende in een zeer spannende kwartfinale af met Noppert: 10-9.

Noppert kwam op een 8-6-voorsprong, maar vervolgens verloor hij drie legs op rij. De Fries sleepte er nog een wel een beslissende leg uit, maar daarin gaf Aspinall hem geen kans op een dubbel.

Noppert speelde prima met een gemiddelde van bijna 100 punten per drie pijlen en een finishpercentage van 69. Aspinall, de nummer elf van de wereld, was scorend echter wat beter (gemiddelde van 103,3 en elf 180'ers) en miste ook maar weinig dubbels (10 uit 17).

Noppert slaagde er zo net niet in om wederom de halve finales te bereiken van een televisietoernooi. De nummer 22 van de wereld strandde vorige week in de halve eindstrijd van de World Grand Prix.

De andere halve finale van het EK gaat tussen de Engelsen Rob Cross en Joe Cullen. Die halve finales en en de finale worden zondagavond vanaf 20.00 uur gespeeld in de Salzburgarena in Oostenrijk.