Michael van Gerwen heeft vrijdag overtuigend de tweede ronde van het EK darts bereikt. De viervoudig winnaar verloor in Salzburg maar twee legs tegen de Kroaat Boris Krcmar: 6-2. Danny Noppert was met dezelfde score te sterk voor Krzysztof Ratajski uit Polen.

Van Gerwen kwam tegen de 42-jarige Krcmar in rap tempo op een 4-0-voorsprong. De nummer zeventig van de wereld stribbelde daarna nog een klein beetje tegen, maar een stunt zat er nooit in.

Van Gerwen kwam uit op een prima gemiddelde van 100,45 punten per drie pijlen. Bovendien raakte hij zes van zijn elf kansen op een dubbel (54,5 procent).

De Brabander neemt het zaterdag in de tweede ronde op tegen James Wade. De EK-winnaar van 2018 won met 6-5 van Adam Smith-Neale.

Van Gerwen jaagt bij de EK op zijn tweede toernooiwinst van 2021. De 32-jarige Nederlander, die tussen 2014 en 2017 vier keer op rij Europees kampioen werd, was een maand geleden de beste bij de Nordic Darts Masters. Vorige week strandde hij al in de eerste ronde van de World Grand Prix.

Voor de gebruikers van de app: tik op de video om de laatste pijlen van Van Gerwen te bekijken.

Noppert verslaat hoger geplaatste Ratajski

De dertigjarige Noppert en de veertien jaar oudere Ratajski hielden in de openingsfase van hun eersterondepartij gelijke tred, maar in de vijfde leg forceerde de Nederlander de beslissende break. De nummer 22 van de PDC Order of Merit gooide een finish van 24 uit en won de daaropvolgende drie legs mede door een fraai totaalgemiddelde van 102,31 per drie pijlen.

In de volgende ronde neemt Noppert het op tegen de Engelsman Ryan Searle, die de als vierde geplaatste Michael Smith uitschakelde (6-5).

Noppert bereikte ruim een week geleden de halve finales van de prestigieuze World Grand Prix, mede door een zege op Van Gerwen in de eerste ronde.

Bij het EK darts zijn de 32 spelers welkom die op de European Tour het meeste prijzengeld verzamelden. Omdat door de coronapandemie slechts twee Europese toernooien zijn afgewerkt, ontbreken er veel toppers in Salzburg, onder wie Dirk van Duijvenbode en Dimitri Van den Bergh. De kwartfinales, halve finales en de finale worden zondag afgewerkt.