Michael van Gerwen heeft donderdag een pijnlijke nederlaag geleden in de Premier League Darts. De Brabander verloor tijdens de achtste speelronde in het Engelse Milton Keynes met 3-7 van Jonny Clayton.

Van Gerwen kwam tegen zijn angstgegner - Clayton versloeg hem dit jaar al meerdere keren - geen moment in de buurt van een resultaat. Hij werd meteen op een 0-3-achterstand gezet en vervolgens wist hij het gat niet kleiner te maken dan twee legs.

Met 91,01 punten gooide Van Gerwen opvallend genoeg zijn op vier na laagste gemiddelde ooit in de Premier League. Woensdag imponeerde hij nog met 104,72 tijdens zijn 7-4-zege op José de Sousa. Het tekent zijn wisselvalligheid van de laatste tijd.

Van Gerwen zakte door zijn tweede verliespartij in deze Premier League van de tweede naar de derde plaats. Hij heeft twee punten achterstand op de nieuwe koploper Nathan Aspinall, die met 7-2 te sterk was voor Gary Anderson.

Titelverdediger Durrant blijft puntloos

Donderdag werd de laatste speelronde gespeeld in de eerste fase. Titelverdediger Glen Durrant en Rob Cross waren al gedegradeerd. Cross won donderdag de onderlinge ontmoeting en zorgde ervoor dat Durrant puntloos bleef.

Dimitri Van den Berg raakte op basis van het legsaldo de koppositie kwijt aan Aspinall door een 6-6-gelijkspel tegen James Wade. Er was ook een remise bij De Sousa tegen Peter Wright (6-6).

De Premier League gaat op 5 mei verder met de laatste zeven reguliere speelrondes. De acht overgebleven spelers gaan daarin uitmaken welke vier zich plaatsen voor de play-offs. Ook dat alles wordt afgewerkt in Milton Keynes.

Van Gerwen jaagt op zijn zesde titel in de Premier League en daarmee een evenaring van het record van dartslegende Phil Taylor. Hij veroverde in 2013 en van 2016 tot en met 2019 de trofee, maar haalde vorig jaar voor het eerst niet de play-offs.