Zeker zes Nederlandse profdarters zijn in het afgelopen jaar door matchfixers benaderd met het verzoek om een wedstrijd te beïnvloeden, meldt de NOS dinsdag. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart.

De Darts Regulation Authority (DRA), de internationale toezichthouder, ontving in het afgelopen jaar tien meldingen over pogingen tot matchfixing. Zes daarvan kwamen uit Nederland. Volgens de DRA speelt het probleem zich ook met name in Nederland af.

De NOS sprak meerdere profs die zijn benaderd door matchfixers en een man die bekent contact te hebben gezocht met darters. Zo werd Niels Zonneveld in een WhatsApp-bericht gevraagd of hij een wedstrijd bewust wilde verliezen en kreeg Maik Kuivenhoven via Instagram het verzoek om minder vaak 180 te gooien dan zijn tegenstander.

De 22-jarige Zonneveld werd tijdens een van de thuistoernooien aan het begin van de coronapandemie benaderd door een matchfixer. "Hij begon ermee dat hij me wilde sponsoren. Dat klonk bij mij als een apart verhaal, dus ik vroeg om meer informatie", vertelt Zonneveld, die daarna de vraag kreeg of hij zijn wedstrijd bewust wilde verliezen.

Maik Kuivenhoven (in het blauwe shirt) werd door een matchfixer gevraagd om minder 180'ers te gooien dan zijn tegenstander.

Maik Kuivenhoven (in het blauwe shirt) werd door een matchfixer gevraagd om minder 180'ers te gooien dan zijn tegenstander.
Maik Kuivenhoven (in het blauwe shirt) werd door een matchfixer gevraagd om minder 180'ers te gooien dan zijn tegenstander.
Foto: Getty Images

'Kunnen tegen de fixers niks beginnen'

Ook Wesley Harms en een Nederlandse topdarter, die anoniem wil blijven, zouden in het verleden benaderd zijn met het verzoek om een wedstrijd te beïnvloeden. Geen van de genoemde Nederlandse darters zegt mee te hebben gewerkt met matchfixers, die met één wedstrijd tienduizenden euro's kunnen verdienen.

Volgens voorzitter Nigel Mawer van de DRA is de geschetste situatie in Nederland het topje van de ijsberg. "Er zal een groot aantal spelers zijn die de benaderingen waarschijnlijk niet doorgeeft. Het enige dat wij ertegen kunnen doen, is spelers schorsen. Tegen de fixers kunnen we niets beginnen."

In oktober 2020 werd de Nederlandse darter Wessel Nijman nog voor vijf jaar geschorst wegens matchfixing, omdat hij in mei een vriendschappelijke wedstrijd bewust verloor. "Ik hoop dat andere spelers hebben geleerd van mijn fout als ze in een vergelijkbare situatie komen", zei de twintigjarige Nijman over zijn schorsing.