Raymond van Barneveld heeft zondag niet opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen. De vijfvoudig wereldkampioen werd op Players Championship 4 in Bolton in de tweede ronde uitgeschakeld door Damon Heta.

Van Barneveld won in de eerste ronde met 6-4 van Geert Nentjes, maar moest daarna zijn meerdere erkennen in Heta. Hij kwam nog wel tot twee keer terug van een achterstand van twee legs (van 0-2 naar 2-2 en van 2-4 naar 4-4), maar slaagde er niet in om alsnog de zege over de streep te trekken (6-4).

De 53-jarige Hagenaar stuntte zaterdag met de winst van Players Championship 3. Hij versloeg in de finale Joe Cullen en eerder onder anderen Rob Cross, Mervyn King en Ian White. Hij pakte daardoor de titel op al het derde toernooi sinds zijn rentree als professioneel darter en zijn eerste titel bij de PDC sinds 2014.

Van Barneveld kondigde in september zijn comeback aan en veroverde vorige week op de slotdag van de Q-School in het Duitse Niedernhausen een Tour-kaart van de PDC. Daardoor mag hij meedoen aan onder meer alle Players Championships, waarop hij zich kan plaatsen voor het WK.

'Barney' beleefde door zijn titel op zaterdag een meer dan geslaagde rentree. Hij strandde op de overige dagen echter al vroeg: donderdag op Players Championship 1 in de eerste ronde tegen Stephen Bunting en vrijdag op Players Championship 2 in de tweede ronde tegen Danny Noppert.

Voor de app-gebruikers: tik op de tweet om te bekijken hoe Jonny Clayton in de finale won van Damon Heta.

Van Gerwen verslikt zich ook in Heta

Michael van Gerwen was dicht bij de titel op Players Championship 4. De drievoudig wereldkampioen verslikte zich in de halve finales eveneens in Heta. Hij moest nadat de eerste vijf legs met de darts mee waren gegaan (3-2) de daaropvolgende vijf legs allemaal aan zijn tegenstander laten.

Van Gerwen rekende wel af met Adam Gawlas (6-2), Bradley Brooks (6-2), Kim Huybrechts (6-2), Jake Jones (6-3) en Madars Razma (6-2) en boekte daarmee zijn beste resultaat deze week. Hij stelde met een plek in de derde, vierde en eerste ronde enigszins teleur op de eerste drie Players Championships.

Heta, die in de kwartfinales ook al Dirk van Duijvenbode opzij had gezet, slaagde er zondag niet in om ook de finale te winnen. Hij ging met 6-8 onderuit tegen Jonny Clayton, die na verloren finales op donderdag en vrijdag toch nog een keer de beste was. Hij schreef vorige maand ook al The Masters op zijn naam.

De spelers reizen meteen door naar Milton Keynes, waar volgend weekend achter gesloten deuren het UK Open wordt afgewerkt. Van Gerwen verdedigt bij dat toernooi zijn titel. Van 16 tot en met 19 maart staan er in Milton Keynes opnieuw vier achtereenvolgende Players Championships op het programma.