Raymond van Barneveld heeft zaterdag voor een gigantische stunt gezorgd op Players Championship 3 in Bolton. De vijfvoudig wereldkampioen pakte bij zijn derde toernooi sinds zijn rentree als professioneel darter de titel, zijn eerste bij de PDC sinds 2014.

Van Barneveld won in een zenuwslopende finale met 8-6 van Joe Cullen, de winnaar van Players Championship 1. Hij profiteerde in de slotfase van de partij optimaal van wat slippertjes bij zijn tegenstander en maakte het in de veertiende leg na een aantal gemiste matchdarts alsnog af.

De 53-jarige Hagenaar imponeerde zaterdag de hele dag. Hij bereikte de finale dankzij zeges op achtereenvolgens Krzysztof Kciuk (6-3), Rob Cross (6-5), Mervyn King (6-5), Darius Labanauskas (6-1), Alan Soutar (6-2) en Ian White (7-3) en gooide een toernooigemiddelde van 97 punten per drie pijlen.

Van Barneveld veroverde in 2014 de titel in de Premier League en kende daarna moeizame jaren. Hij was samen met Michael van Gerwen nog wel drie keer de beste op de World Cup en stond in 2019 een keer in de finale van een Players Championship, maar daar bleef het bij.

'Barney' kondigde in september zijn comeback aan en veroverde vorige week op de slotdag van de Q-School in het Duitse Niedernhausen een Tour-kaart van de PDC. Daardoor mag hij meedoen aan onder meer alle Players Championships, waarop hij zich kan plaatsen voor het WK.

Van Barneveld won op de eerste twee players Championships in totaal één wedstrijd. Hij verloor donderdag in de eerste ronde van Stephen Bunting (5-6) en overleefde vrijdag wel de openingsronde door een zege op Ryan Murray (6-5), maar ging in de tweede ronde onderuit tegen Danny Noppert (5-6).

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om te bekijken hoe Raymond van Barneveld in de finale won van Joe Cullen.

Van Gerwen uitgeschakeld in eerste ronde

Michael Van Gerwen is vooralsnog weinig succesvol op deze Players Championships. De drievoudig wereldkampioen werd zaterdag verrassend al in de eerste ronde uitgeschakeld door Darius Labanauskas (3-6).

Er was aanvankelijk weinig aan de hand voor Van Gerwen. Hij kwam overtuigend op een 3-1-voorsprong, maar moest de daaropvolgende vijf legs aan de sterk spelende Labanauskas laten. Hij had in de zevende leg niet eens voldoende aan een gemiddelde van bijna 120.

Van Gerwen strandde op de eerste twee Players Championships in respectievelijk de derde en de vierde ronde. Hij was donderdag niet opgewassen tegen het toptalent Lewis Williams (5-6) en vrijdag tegen de in bloedvorm verkerende Jonny Clayton (5-6).

Noppert was zaterdag dicht bij een finale tegen Van Barneveld, maar hij moest in de halve finales zijn meerdere erkennen in Cullen (3-7). Vincent van der Voort, die vrijdag de halve finales bereikte, vond al in de eerste ronde zijn Waterloo tegen Martin Thomas (4-6).

Zondag staat nog een Players Championship op het programma. De spelers reizen vervolgens door naar Milton Keynes, waar volgend weekend achter gesloten deuren het UK Open wordt afgewerkt. Van Gerwen verdedigt bij dat toernooi zijn titel.