Raymond van Barneveld keert definitief terug als professioneel darter. De vijfvoudig wereldkampioen veroverde woensdag op de slotdag van de finaleronde van Q-School in het Duitse Niedernhausen een Tour-kaart van de PDC.

Van Barneveld had na zeges op de Duitser Daniel Mayer (6-0), Benito van de Pas (6-4) en Willem Mandigers (6-0) voldoende aan het bereiken van de vierde ronde. Hij kwam daarmee op acht punten en kon niet meer buiten de benodigde top acht op de Order of Merit vallen.

De 53-jarige Hagenaar mag dankzij het bemachtigen van een Tour-kaart weer meedoen aan alle Players Championships, waarop hij zich kan plaatsen voor het WK, en het UK Open. De eerste vier Players Championships worden eind deze maand gespeeld in Bolton en het UK Open is van 5 tot en met 7 maart in Milton Keynes.

Van Barneveld nam ruim een jaar geleden, na zijn roemloze uitschakeling in de eerste ronde op het WK, afscheid. Hij zei toen in een emotioneel interview dat hij walgde van zichzelf en het leven geen zin meer zou hebben, maar acht maanden later, in september, kondigde hij alweer zijn comeback aan omdat hij het darts miste.

'Barney' geldt als een van de beste darters aller tijden. Hij werd in 1998, 1999, 2003 en 2005 wereldkampioen bij de BDO en in 2007 bij de PDC. Hij won vooralsnog 21 majors, maar zijn laatste grote individuele eindzege dateert alweer van 2014, toen hij de beste was in de Premier League of Darts.

Van Barneveld nog in race voor dagzege

Van Barneveld slaagde er woensdag niet in om dagwinnaar te worden. Hij won in de vierde ronde nog wel van de Duitser Marin Schindler, die een negendarter gooide, maar verloor in de kwartfinales met 5-6 van zijn langenoot Niels Zonneveld, die op basis van de Order of Merit ook al zeker was van een Tour-kaart.

Zonneveld greep ook naast de dagwinst. De Uitgeester ging in de finale met 4-6 onderuit tegen de Rus Boris Koltsov, die zich in een rijtje voegde met de Belg Geert De Vos, Geert Nentjes en de Duitser Florian Hempel. Zij kroonden zich de afgelopen dagen tot dagwinnaar en verzekerden zich zo van een Tour-kaart.

Van Barneveld kan terugkijken op een prima week. Hij plaatste zich vorige week simpel voor de finaleronde en legde daarin zondag en maandag de basis voor een Tour-kaart dankzij een vierderonde- en een halvefinaleplaats. Hij kreeg dinsdag een tegenvaller te verwerken doordat hij strandde in de eerste ronde, maar daarvan herstelde hij zich woensdag.

Met negen punten eindigde Van Barneveld achter Schindler en Zonneveld (beiden tien punten) als derde op de Order of Merit. Ook de Oostenrijker Zoran Lerchbacher, de Tsjech Adam Gawlas, de Duitser Michael Unterbuchner, de Griek John Michael en de Oostenrijker Robert Marijanovic (zes punten) pakten via die weg een Tour-kaart.

Er deden in totaal 46 Nederlanders mee aan de finaleronde van de Europese Q-School. In de persoon van Christian Kist was er nog een oud-wereldkampioen vertegenwoordigd in Niedernhausen. De Mariënberger sprokkelde slechts drie punten bij elkaar en bleef ver verwijderd van een Tour-kaart.