Raymond van Barneveld heeft maandag bij zijn rentree als darter goede zaken gedaan op de openingsdag van Q-School in het Duitse Niedernhausen en daarmee in de jacht op een terugkeer als prof. De 53-jarige Hagenaar en vijfvoudig wereldkampioen leed in de vierde ronde wel een zure nederlaag.

Van Barneveld verloor in de achtste finales nipt met 5-6 van de Kroaat Pero Ljubic. Hij kwam in eerste instantie nog wel knap terug van een 3-5-achterstand (5-5), maar miste in de zenuwslopende elfde en beslissende leg twee matchdarts, waarna Ljubic uiteindelijk zijn zenuwen onder bedwang wist te houden.

'Barney' kon echter terugkijken op een mooie middag. Hij won in de eerste drie rondes van achtereenvolgens de Bosniër Adis Ljubijankic (6-1) en zijn landgenoten Leo Hendriks (6-1) en Gillian Koehoorn (6-0). Dat deed hij met keurige gemiddeldes van respectievelijk 83,9, 91,1 en 100,2 en ook tegen Ljubic haalde hij met 91,1 geen slecht niveau.

Van Barneveld had twee zeges meer moeten boeken en de halve finales moeten bereiken om meteen al na de eerste dag verzekerd te van de finaleronde van Q-School, die zondag van start gaat. Hij heeft in de komende twee dagen nog twee kansen om dat te bewerkstelligen. De halvefinalisten in de eerste ronde plaatsen zich rechtstreeks voor de finaleronde.

Dankzij zijn plek bij de laatste zestien op maandag is Van Barneveld daar echter voorlopig niet afhankelijk van. Ook de top 43 op de Order of Merit van zijn groep 1A kwalificeert zich namelijk voor de finaleronde. Elke zege in een volledige ronde (zonder byes) levert een punt op voor het klassement. Van Barneveld staat daarin vijfde met twee punten.

Gevel van woning Van Barneveld ingestort

De voorbereiding van Van Barneveld op Q-School werd zondagmiddag ernstig verstoord doordat de gevel van zijn woning in Den Haag instortte. Er raakte daarbij niemand gewond, maar er was wel veel schade. Van Barneveld was zelf op dat moment al in Niedernhausen.

Van Barneveld probeert op Q-School een Tourkaart van de PDC te bemachtigen. Daarmee mag hij weer meedoen aan alle Players Championships, waarop hij zich kan plaatsen voor het WK. Hij nam ruim een jaar geleden afscheid, maar kondigde in september alweer zijn comeback aan.

Er drongen maandag drie Nederlanders door naar de finaleronde. Michael Plooy, Lorenzo Pronk en Richard Veenstra haalden allen de kwartfinales. Ljubic slaagde daar na zijn overwinning op Van Barneveld niet in doordat hij een ronde later kansloos met 1-6 onderuit ging tegen de Tsjech Adam Gawlas.

In totaal strijden er 640 spelers om 29 Tourkaarten, onder wie zeventig Nederlanders. De PDC maakt in een later stadium bekend hoeveel Tourkaarten er worden vergeven op de Europese Q-School. Naast Van Barneveld komt met Christian Kist nog een oud-wereldkampioen in actie in Niedernhausen.