Dirk van Duijvenbode heeft vrijdag niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen op het WK darts in Londen. De Zuid-Hollander moest in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in Gary Anderson: 1-5.

Van Duijvenbode slaagde er niet in om het Anderson echt moeilijk te maken. Hij pakte nog wel de eerste set af van de Schot, maar daarna was het eenrichtingsverkeer. Van Duijvenbode zat met zijn gemiddelde bijna tien punten per drie pijlen onder dat van Anderson (94 om 101).

Ondanks de uitschakeling kan Van Duijvenbode terugkijken op een uitstekend WK. Hij stuntte in de tweede ronde tegen enkelvoudig wereldkampioen Rob Cross en in de vierde ronde tegen Glen Durrant, waardoor hij zeker is van een plaats bij de beste 32 van de wereld. Hij begon het WK als de mondiale nummer 43.

Van Duijvenbode deed pas voor de tweede keer mee aan het WK. Hij strandde in 2015 meteen in de eerste ronde. Hij heroverde begin dit jaar zijn Tourkaart bij de PDC en verraste al in oktober met een finaleplaats op de World Grand Prix, waarop hij in de kwartfinales wel te sterk was voor Anderson.

Anderson neemt het zaterdag in de halve finales op tegen de winnaar van de partij van vrijdagavond tussen Michael van Gerwen en Dave Chisnall. De nummer dertien van de wereld pakte in 2015 en 2016 de wereldtitel en kwam na zijn finaleplaats in 2017 in de jaren daarop niet verder dan de halve finales.

Dirk van Duijvenbode kijkt teleurgesteld naar boven tijdens de wedstrijd tegen Gary Anderson.

Dirk van Duijvenbode kijkt teleurgesteld naar boven tijdens de wedstrijd tegen Gary Anderson.
Dirk van Duijvenbode kijkt teleurgesteld naar boven tijdens de wedstrijd tegen Gary Anderson.
Foto: PDC/Lawrence Lustig

Van Duijvenbode van slag na tweede set

Van Duijvenbode begon nog wel goed aan de wedstrijd tegen Anderson. Nadat hij bij het ingooien per ongeluk het flesje water op het tafeltje van zijn tegenstander had aangeraakt, plaatste hij meteen in de openingsleg een break en won hij daarna ook de set die Anderson was gestart.

De Katwijker wist zijn voorsprong echter niet te verdubbelen. Hij maakte in de tweede set in eerste instantie nog wel een break achterstand ongedaan, maar hij liet zich daarna direct weer breken en kwam daarvan niet terug omdat hij drie dubbels miste.

Van Duijvenbode was daar behoorlijk door van slag en deed zijn beklag ergens over op het podium. Hij verloor vervolgens liefst acht legs op rij, waardoor Anderson, die bij vlagen imponeerde met hoge finishes (127 en 131), relatief eenvoudig uit kon lopen naar 1-3.

Vanaf de vijfde set kwam er eindelijk weer wat vuur in het spel van Van Duijvenbode, maar een ommekeer bleef uit, omdat Anderson geen moment verzwakte. Hij brak in de zesde set nog wel met een mooie 109-finish, maar die bleek slechts van belang voor de statistieken.