Gerwyn Price is vrijdag met de schrik vrijgekomen in de kwartfinales van het WK darts in Londen. De nummer drie van de wereld kwam nog net op tijd een instorting te boven tegen Daryl Gurney (5-4) en treft Stephen Bunting, die met 5-3 won van Krzysztof Ratajski, in de halve finales.

Price, die bijna een 4-2-voorsprong verspeelde, plaatste zich voor het tweede jaar op rij voor de halve finales van het WK, maar hij bereikte nog nooit de finale. Hij verloor vorig jaar in de halve eindstrijd daarin van Peter Wright, die daarna in de finale ook te sterk was voor Michael van Gerwen.

Bunting stond nog nooit in de halve finales van het WK van de PDC. Hij veroverde in 2014 al wel eens de wereldtitel bij de BDO. Daarna maakte hij de overstap naar de PDC, maar hij kwam op het belangrijkste toernooi van die dartsbond tot dit jaar niet verder dan de kwartfinales (2015).

De andere halve finale gaat tussen Gary Anderson en de winnaar van de partij tussen Michael van Gerwen en Dave Chisnall, die het later op vrijdag tegen elkaar opnemen. Anderson was in de kwartfinales met 5-1 te sterk voor Dirk van Duijvenbode. Beide halve finales staan voor zaterdagavond op het programma.

Daryl Gurney feliciteert Gerwyn Price met de zege.

Daryl Gurney feliciteert Gerwyn Price met de zege.
Daryl Gurney feliciteert Gerwyn Price met de zege.
Foto: ANP

Price toont klasse in laatste set

Price speelde een zeer wisselvallige wedstrijd tegen Gurney, de bedwinger van Vincent van der Voort in de vierde ronde. Hij begon goed en nam dankzij drie breaks een 2-0-voorsprong, maar hij liet Gurney daarna terugkomen tot 2-2.

Vervolgens bracht Price de marge mede door een 145-finish in de zesde set de marge weer op 4-2, maar vanaf dat moment zakte hij opmerkelijk genoeg als een pudding in elkaar en forceerde Gurney een negende set door liefst zes legs op rij te winnen.

Price toonde in de negende set die hij zelf was gestart alsnog zijn klasse. Hij sleepte de openingsleg binnen met een 107-finish terwijl Gurney, die geen enkele keer op voorsprong stond, wachtte op een dubbel en was uiteindelijk de beste in de beslissende vijfde leg.

Stephen Bunting juicht na zijn zege op Krzysztof Ratajski.

Stephen Bunting juicht na zijn zege op Krzysztof Ratajski.
Stephen Bunting juicht na zijn zege op Krzysztof Ratajski.
Foto: ANP

Bunting maakt het zichzelf ook moeilijk

Bunting leek een ruime zege te gaan boeken op Ratajski. Hij ging voortvarend van start en kwam zeer overtuigend op een 3-0-voorsprong. Daarna werd het toch spannend, omdat hij even verslapte en Ratajski steeds beter begon te spelen.

Na het verlies van de vierde set bracht Bunting het verschil mede dankzij een formidabele 170-finish nog wel terug tot drie sets. Daarna kwam Ratajski echter terug tot 3-4 en lag het momentum overduidelijk bij hem.

Bunting was echter weer op tijd bij de les. Hij brak Ratajski in de openingsleg van de achtste set en stoomde vervolgens op overtuigende wijze door, waardoor hij uiteindelijk opgelucht kon ademhalen.