James Wade heeft dinsdag in de derde ronde van het WK darts historie geschreven door een negendarter te gooien. De Engelsman is pas de achtste speler die daarin slaagt op het prestigieuze toernooi van de PDC in Londen, maar hij werd wel verrassend uitgeschakeld door Stephen Bunting. Ook Daryl Gurney en Devon Petersen bereikten de laatste zestien.

De 37-jarige Wade noteerde de negendarter in de tweede leg van de vijfde set. Na twee keer 180 te hebben gegooid, bezegelde 'The Machine' zijn historische prestatie in het Alexandra Palace met triple 20, triple 19 en dubbel 12.

Het is voor het eerst sinds januari 2016 dat er op het WK een negendarter wordt gegooid. Gary Anderson had destijds in zijn halve finale tegen Jelle Klaasen eveneens aan negen pijlen genoeg om de leg te winnen.

Ook Raymond van Barneveld (twee), Adrian Lewis (twee), Michael van Gerwen, Dean Winstanley, Terry Jenkins en Kyle Anderson wisten in het verleden op het WK van de PDC een negendarter te noteren.

De 'perfecte leg' van Wade kwam als een verrassing, want hij speelde beneden zijn niveau tegen Bunting. De nummer zeven van de wereld noteerde een teleurstellend gemiddelde van 86,43 per drie pijlen en ging mede daardoor met 2-4 ten onder.

De 35-jarige Bunting, die in 2015 tot de kwartfinales reikte op het WK, wacht in de vierde ronde een krachtmeting met de Engelsman Ryan Searle.

Gurney treft Van der Voort na zege op Dobey

Gurney bereikte later op dinsdag ten koste van Chris Dobey de vierde ronde. De 34-jarige Noord-Ier versloeg de dertigjarige Engelsman in vijf sets: 4-1.

Om de laatste acht te bereiken moet Gurney zien af te rekenen met Vincent van der Voort. De Nederlander boekte maandag een verrassende zege op Nathan Aspinall, de nummer zes van de wereld.

Ook Petersen verzekerde zich van een plek bij de laatste zestien. De 34-jarige Zuid-Afrikaan stond geen set af aan de Engelsman John Lowe. Petersen neemt het in zijn volgende wedstrijd op tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

Dinsdagavond komen er twee Nederlanders in actie in het Alexandra Palace. Danny Noppert treft om 19.10 uur Dave Chisnall en Michael van Gerwen sluit de avond af tegen Joe Cullen.