Titelverdediger Peter Wright is zondag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het WK darts in Londen. De Schot moest in een thriller zijn meerdere erkennen in Gabriel Clemens: 3-4.

Wright won nog overtuigend de eerste set, maar daarna leek het volledig mis te gaan. Hij miste opeens ontzettend veel dubbels, pakte daardoor slechts één van de daaropvolgende acht legs en had geluk dat Clemens bij een 2-0-voorsprong in de derde set twee setdarts liet liggen.

Op dat moment liet Wright wel zijn klasse zien. Hij trok de derde set alsnog naar zich toe met fraaie finishes (98 en 120) in de laatste twee legs, maar verspeelde in de vijfde set uit het niets een 2-0-voorsprong (124-finish Clemens bij 2-2), waardoor hij toch weer op achterstand kwam.

Wright, die net als Clemens telkens rond een gemiddelde van 100 punten per drie pijlen zat, forceerde nog wel een zevende set, maar daarin miste hij bij 1-1 twee pijlen op een break, waarna Clemens in de beslissende vijfde leg die hij zelf mocht beginnen zijn zenuwen de baas was en voor de grootste stunt op dit WK zorgde.

Gabriel Clemens is vol ongeloof na zijn stunt tegen Peter Wright.

Gabriel Clemens is vol ongeloof na zijn stunt tegen Peter Wright.
Gabriel Clemens is vol ongeloof na zijn stunt tegen Peter Wright.
Foto: ANP

Wright ook niet nieuwe nummer één

De vijftigjarige Wright werd vorig jaar voor het eerst wereldkampioen door in de finale te winnen van Michael van Gerwen. Hij beleefde een wisselvallig jaar. Hij veroverde de titel op het EK en The Masters, maar strandde al snel op de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts.

Bovendien grijpt Wright door zijn voortijdige exit op dit WK naast de nummer één-positie op de wereldranglijst. Hij had die gepakt als hij minimaal hetzelfde resultaat had behaald als Van Gerwen, maar de Brabander verslikte zich later op zondag niet in Ricky Evans (4-0).

Clemens is de eerste Duitser ooit bij de laatste zestien op het WK van de PDC. De nummer 31 van de wereld treft in de vierde ronde Krzysztof Ratajski, die zondagmiddag voor het eerst de vierde ronde bereikte dankzij een indrukwekkende 4-0-zege op Simon Whitlock.

Van Gerwen stuit in de vierde ronde op Joe Cullen. Die was in een spektakelstuk met 4-3 te sterk voor zijn goede vriend Jonny Clayton. Hij gooide in de vijfde leg van de zevende set op schitterende wijze 100 uit met twee keer tops.

Van Gerwen over uitschakeling Wright op WK: 'Maakt weinig waar'
83
Van Gerwen over uitschakeling Wright op WK: 'Maakt weinig waar'