Michael van Gerwen heeft zich dinsdag met hangen en wurgen geplaatst voor de tweede ronde van de World Grand Prix. Dirk van Duijvenbode en Danny Noppert wonnen hun eerste partij bij het toernooi in het Engelse Coventry ook.

Van Gerwen rekende in de lege Ricoh Arena pas in de beslissende leg van de derde en laatste set af met de Pool Krzysztof Ratajski: 2-1.

De Nederlandse nummer één van de wereld, die de laatste weken worstelt met zijn vorm, leverde een bijna perfecte eerste set af, waarin hij een gemiddelde van 110 punten per drie pijlen haalde. Dat is extra knap omdat de darters bij de World Grand Prix elke leg moeten beginnen én eindigen met een dubbel.

Bij een 1-2-achterstand in de tweede set miste Van Gerwen liefst zeven pijlen op een dubbel, waarna Ratajski op gelijke hoogte kwam. In de derde set bleef het spannend, maar 'Mighty Mike' maakte de partij op 2-2 in legs af met een 84-finish.

Van Duijvenbode was in de eerste ronde met 2-1 te sterk voor de Oostenrijker Mensur Suljovic. Noppert rekende met dezelfde cijfers af met de Engelsman Ryan Searle. De nummer 39 van de wereld won de eerste set met 3-0, maar daarna wist hij nog maar één leg te winnen.

Noppert neemt het in de tweede ronde op tegen Gary Anderson, die Rob Cross uitschakelde. Van Duijvenbode treft Dimitri Van den Bergh en Van Gerwen ontmoet Devon Petersen.

Voor de gebruikers van de app: tik op de video om de laatste pijlen van Michael van Gerwen te bekijken.

De Zwaan vervangt Bunting

Een paar uur voor de eerste partij van het toernooi werd bekend dat Adrian Lewis en Stephen Bunting positief zijn getest op het coronavirus.

De Engelsen worden in het schema vervangen door respectievelijk Simon Whitlock en Jeffrey Zwaan, mits de Australiër en de Nederlander negatief testen op het virus.

Lewis zou dinsdag eigenlijk tegen Chris Dobey gooien. Laatstgenoemde neemt het nu woensdag op tegen Whitlock. De Zwaan treft woensdag Jamie Hughes in de eerste ronde. De vijfde Nederlandse deelnemer, Jermaine Wattimena, neemt dan op tegen Gerwyn Price.