Michael van Gerwen heeft zich zondagavond in de Premier League hersteld van zijn nederlaag van een dag eerder tegen Gerwyn Price. De nummer één van de wereld rekende tijdens de twaalfde speelronde in Milton Keynes af met Michael Smith: 8-5.

Van Gerwen werd al in de eerste leg gebroken door een finish van 117 van Smith, maar hij herstelde het evenwicht meteen en nam een 3-1-voorsprong. 'Bully Boy' maakte de break achterstand ongedaan, maar leverde vervolgens zijn eigen leg in door een finish van 110 van de Nederlander.

Daarna liep Van Gerwen uit naar 6-2, maar Smith knokte zich terug tot 6-4 door onder meer 145 uit te gooien. De drievoudig wereldkampioen hield de break voorsprong wel vast en besliste de partij met een finish van 72.

Van Gerwen gooide een gemiddelde van 102,35 per drie pijlen en raakte acht van zijn zeventien dubbels. Smith stelde daar een gemiddelde van 99,75 tegenover.

De afgelopen vier dagen leed Van Gerwen maar liefst drie nederlagen. De Brabander verloor van Glen Durrant (3-7), Gary Anderson (4-7) en Price (4-8). Wel versloeg hij eerder deze week Rob Cross (7-2) en Nathan Aspinall (8-6).

Voor de gebruikers van de app: tik op de tweet om de beslissende pijlen van Van Gerwen te bekijken.

Van Gerwen klimt naar derde plek

Dankzij zijn overwinning op Smith klimt Van Gerwen met veertien punten naar de derde plaats. Hij heeft vijf punten achterstand op koploper Durrant, die zondag met 8-3 te sterk was voor Daryl Gurney.

Anderson, die zondag met 8-6 won van Aspinall, staat met vijftien punten tweede. Price steeg dankzij een 8-6-overwinning op Peter Wright naar de vierde plaats.

Vanwege de coronacrisis wordt de reguliere competitie van de Premier League in twee weken afgemaakt. Bijna elke avond wordt een speelronde afgewerkt in Milton Keynes.

Donderdag viel het doek voor Rob Cross, de nummer negen van de ranglijst, op 'Judgement Night'. De overgebleven acht spelers zullen bepalen welke vier op 22 oktober naar de play-offs in Londen gaan.