Michael van Gerwen heeft zaterdag een tegenvaller moeten incasseren op de Summer Series. De Brabantse nummer één van de wereld werd op de vierde Players Championship in Milton Keynes al in de eerste ronde uitgeschakeld na een verrassende 3-6-nederlaag tegen Joe Murnan.

Van Gerwen haalde weliswaar een hoger gemiddelde dan Murnan (92,7 om 88,4), maar hij liet het liggen op de dubbels, waardoor hij tot drie keer toe werd gebroken door de Engelse mondiale nummer 73.

Van Gerwen strandde zodoende al voor de tweede keer in een voortijdig stadium op de Summer Series. Hij moest donderdag in de derde ronde zijn meerdere erkennen in landgenoot Maik Kuivenhoven (5-6).

Van Gerwen veroverde op de andere twee speeldagen juist de titel. Hij won woensdag bij de hervatting van het darts in de finale van Peter Wright (8-7) en vrijdag in de eindstrijd van Jose De Sousa (8-3).

Wade pakt titel op vierde Players Championship

James Wade pakte zaterdag de titel. De Engelsman was in de finale op overtuigende wijze te sterk voor Rob Cross (8-2), die in de halve finales tegen Mensur Suljovic nog de eerste negendarter gooide op de Summer Series.

De overige Nederlanders presteerden ook slecht op de vierde Players Championship. Alleen Jeffrey de Zwaan (3-6-nederlaag tegen Wade), Jermaine Wattimena (4-6 tegen Michael Smith), Danny Noppert (5-6 tegen Cross) en Martijn Kleermaker (3-6 tegen Suljovic) haalden de derde ronde.

Dartsbond PDC organiseert tot en met zondag onder de noemer Summer Series elke dag een Players Championship. Het evenement is achter gesloten deuren en spelers mogen zich alleen in de speelruimte in de MK Arena en het daarnaast gelegen hotel bevinden.

Alle 128 deelnemers werden dinsdag negatief getest op COVID-19. Ze hoeven tijdens de wedstrijden geen mondkapje te dragen, maar moeten zich bijvoorbeeld wel aan looproutes houden en zelf de scores bijhouden na een nederlaag.