Dartsbond PDC meldt zaterdag dat Jelle Klaasen donderdag niet heeft valsgespeeld tijdens de Home Tour. De Brabander werd daar door kijkers van beschuldigd omdat een van zijn pijlen door het wazige beeld niet in maar buiten de dubbel beland leek te zijn.

Klaasen kreeg tijdens zijn partij tegen Gabriel Clemens flink wat bagger over zich heen op sociale media. Hij riep bij een 1-0-voorsprong zelf naar de presentator, aan wie de spelers de scores door moeten geven, dat hij tops had gegooid, maar de kijkers betwijfelden zijn eerlijkheid.

"We zijn ervan overtuigd dat de pijl van de speler in de dubbel-20 belandde en beschouwen de zaak als gesloten", schrijft de PDC twee dagen later. Bij de korte verklaring staat een video-opname van de betwiste pijl, waarbij ver wordt ingezoomd op het dartsbord.

Klaasen vertelde vrijdag al dat hij een extra camera laat plaatsen om misverstanden in de toekomst te voorkomen. "Ik verander de set-up op mijn kamer de volgende keer dat ik in actie moet komen: één extra camera zodat ik alles ook voor mezelf kan opnemen en extra materiaal heb dat extra scherp zal zijn, haha."

'The Cobra' werd groepswinnaar en plaatste zich zodoende voor de tweede fase van de Home Tour. Hij won van Clemens (5-3) en Gavin Carlin (5-2) en verloor van Ryan Meikle (4-5), maar bleef laatstgenoemde op basis van het legsaldo nipt voor (+4 tegenover +3).

De Home Tour geldt als alternatief tijdens de coronacrisis. In de eerste fase worden 32 dagen op rij poules afgewerkt door steeds vier spelers. Alle groepswinnaars bereiken de tweede fase, waarvan het format nog onbekend is omdat niet duidelijk is wanneer er weer in het echt kan worden gedart.