Raymond van Barneveld zat er zaterdag helemaal doorheen na de uitschakeling in de eerste ronde van het WK darts en daarmee het einde van zijn carrière. De 52-jarige Hagenaar verloor verrassend met 1-3 van Darin Young.

"Ik speelde heel erg slecht vandaag. Ik voelde me geen moment comfortabel op het podium. Darin speelde daarentegen wel heel erg goed, hij strafte alles af, dus de credits zijn voor hem", zei Van Barneveld.

Van Barneveld kreeg tegen Young, die geen Tourkaart bezit, ondanks zijn matige spel voldoende kansen. Hij miste echter alleen al in de eerste set tien pijlen op de dubbel en liet ook in de derde en vierde set setdarts liggen.

"Ik stond te duwen en te trekken aan mijn pijlen, er lag zo veel druk op. Ik was er helemaal niet bij met mijn hoofd. Ik dacht dat ik sterker was, maar ik blijk maar een amateur te zijn, net als de rest."

"Ik vergeef mezelf deze uitschakeling in mijn afscheidsjaar nooit. Ik zal nooit van mezelf houden. Ik zal mezelf haten, ik walg van mezelf. Het maakt allemaal niets meer uit wat ik hierna ga doen, het hele leven heeft geen zin meer."

Van Barneveld: 'Waarom zou ik trots zijn op mijn carriere?'
123
Van Barneveld: 'Waarom zou ik trots zijn op mijn carriere?'

'De demonen hebben gewonnen'

Van Barneveld had dan ook weinig op met vragen over dat hij trots mocht zijn op zijn carrière. Hij werd vijf keer wereldkampioen (in 1998, 1999, 2003 en 2005 bij de BDO en in 2007 bij de PDC).

"Haha, trots op wat? Die vijf wereldtitels zijn al zo lang geleden. Als je twee WK's op rij in de eerste ronde verliest, dan hoor je niet meer thuis in de sport. Dat zal ik de rest van mijn leven tegen mezelf blijven roepen."

"De demonen hebben gewonnen. Ik wist dat het een zwaar laatste jaar zou worden, maar zo zwaar had geen mens kunnen bedenken. Ik heb heel veel pijn geleden en dacht dat het wat beter ging de laatste tijd, maar niet dus."

Van Barneveld neemt volgende maand nog afscheid van de Nederlandse fans. Hij is dan op drie avonden te bewonderen bij de Kings of Darts en heeft ook zijn eigen avond georganiseerd in het AFAS Live.

Raymond van Barneveld verlaat de perszaal en verdwijnt richting de uitgang van het Alexandra Palace. (Foto: Pro Shots)

Wil je de mooiste verhalen lezen over het sportjaar 2019? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers tik hier.