De dartscarrière van Raymond van Barneveld is voorbij. De 52-jarige Hagenaar werd zaterdag meteen uitgeschakeld in de eerste ronde van het WK in Londen door een 1-3-nederlaag tegen Darin Young.

Van Barneveld kwam geen moment echt lekker in zijn spel. Hij noteerde weliswaar een veel hoger gemiddelde dan Young (96 om 87 punten), maar miste veel te veel dubbels om aanspraak te mogen maken op de zege.

De verliespartij komt als een verrassing omdat Young geen hoogvlieger is. Hij staat niet op de Order of Merit omdat hij geen Tourcard heeft en overleefde in negen eerdere deelnames aan het WK slechts één keer de eerste ronde (in 2009).

Van Barneveld werd in het verleden vijf keer wereldkampioen. Hij was in 1998, 1999, 2003, 2005 (allen bij de BDO) en 2007 (bij de PDC) de beste van de wereld. Hij haalde daarnaast in 2006 (BDO) en 2009 (PDC) de finale.

Van Barneveld: 'Waarom zou ik trots zijn op mijn carriere?'
123
Van Barneveld: 'Waarom zou ik trots zijn op mijn carriere?'

Van Barneveld oogde gespannen tegen Young

'Barney' was echter bezig aan een dramatisch afscheidsjaar. Hij strandde vorig jaar ook al in de eerste ronde van het WK, degradeerde vervolgens uit de Premier League of Darts en plaatste zich bijna voor geen enkele major.

Van Barneveld oogde gespannen tegen Young. Hij kreeg zijn pijlen steeds niet goed in het bord, waardoor hij goede beurten afwisselde met hele matige beurten en eigenlijk constant achter de feiten aanliep.

Barney miste maar liefst tien pijlen op de dubbel

De naar de veertigste plaats op de Order of Merit afgezakte Van Barneveld verloor de eerste set doordat hij liefst tien pijlen op de dubbel miste, pakte nog wel overtuigend de tweede set, maar viel daarna weer terug naar een bedenkelijk niveau.

Van Barneveld slaagde er met name in de legs die Young begonnen was niet in om zijn tegenstander onder druk te zetten. Hij kreeg in de derde set nog wel een setdart, maar ook die was niet aan hem besteed.

De voormalig postbode wist het tij niet te keren in de vierde set. Hij maakte nog wel een 0-2-achterstand ongedaan en had zelfs nog een setdart om de stand helemaal gelijk te trekken, maar dat gebeurde niet, waarna hij verslagen het podium afliep.

Wil je de mooiste verhalen lezen over het sportjaar 2019? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers tik hier.