Michael van Gerwen is vrijdag met de schrik vrijgekomen op de openingsdag van het WK darts in Londen. De titelverdediger maakte in de tweede ronde tegen Jelle Klaasen een 0-1-achterstand in sets ongedaan: 3-1.

Van Gerwen begon voortvarend aan de wedstrijd. Hij nam in de eerste set meteen een 2-0-voorsprong, maar verspeelde die marge verrassend en moest de set zelfs inleveren.

De Vlijmenaar leek ook de tweede set af te moeten staan. Hij kwam op een break achterstand (1-2), maar herstelde zich dit keer wel en trok de stand gelijk met een fenomenale 170-finish.

Van Gerwen had daarmee het verzet van Klaasen eigenlijk wel gebroken. Hij werd nog wel getest aan het begin van de derde set, maar daarna liep hij relatief simpel weg bij zijn tegenstander.

'Mighty Mike' sleepte met een hoge finish (130) ook de derde set binnen en klaarde de klus in de vierde set op gepaste wijze met wederom een bullseyefinish.

Michael van Gerwen werd emotioneel na zijn zege op Jelle Klaasen. (Foto: Pro Shots)

Van Gerwen en Klaasen geven elkaar geen hand

Het treffen tussen Van Gerwen en Klaasen was pikant vanwege een incident uit het verleden. De Brabanders weigerden elkaar op het podium een hand te geven en gunden elkaar geen blik waardig.

Van Gerwen had als nummer één van de wereld een bye en stroomde dus pas in de tweede ronde in. Klaasen won eerder op de avond in de eerste ronde, na een 0-1-achterstand, overtuigend van Kevin Burness: 3-1.

Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen komt pas volgende week zondag weer in actie. Hij neemt het dan in de derde ronde op tegen Ricky Evans, Mark McGeeney of Matt Campbell.

Kim Huybrechts en Luke Humphries plaatsten zich vrijdag voor de tweede ronde dankzij overwinningen op respectievelijk Geert Nentjes (3-2) en Devon Petersen (3-1).