Raymond van Barneveld is dinsdag uitgeschakeld in de tweede ronde van Players Championship 19 in Wigan. De Zuid-Hollander verloor in de tweede ronde relatief kansloos van de Oostenrijker Mensur Suljovic: 2-6.

Van Barneveld kwam er met een gemiddelde van 84,9 punten per drie pijlen niet aan te pas tegen Suljovic (93,8). Hij maakte in de openingsfase nog wel een 0-2-achterstand ongedaan (2-2), maar moest de daaropvolgende vier legs aan zijn tegenstander laten.

De 52-jarige Hagenaar, die bezig is aan zijn laatste jaar als professioneel darter, won in de eerste ronde met een gemiddelde van 92,3 nipt van de Rus Boris Koltsov (6-5), die desondanks 100,3 noteerde.

Van Barneveld heeft goede resultaten nodig om zich te plaatsen voor de resterende majors dit jaar, waaronder het WK in december. Hij moet in de top 32 van de Order of Merit eindigen, of anders in de top 32 van de Pro Tour of Merit, om daarvan zeker te zijn.

'Barney' presteert echter vooralsnog matig op de Players Championships en Euro Tour-toernooien. Hij haalde alleen één keer de finale van Players Championship 8, waarin hij onderuit ging tegen de Engelsman Adrian Lewis.

Van Barneveld kende geen optimale voorbereiding op Players Championship 19. Hij kwam er maandagavond laat achter dat zijn koffer niet was aangekomen in het hotel, waardoor hij pas op het laatste moment over pijlen en wedstrijdkleding beschikte.

Meulenkamp best presterende Nederlander

Ron Meulenkamp was de best presterende Nederlander op Players Championship 19. De Groninger drong knap door tot de halve finales, maar dolf daarin het onderspit tegen de Engelsman Justin Pipe: 4-7.

Peter Wright won vervolgens in een hoogstaande finale met 8-5 van Pipe. De Schot behaalde daardoor na de German Darts Masters van afgelopen zaterdag zijn tweede toernooizege in een paar dagen tijd.

De spelers prepareren zich dinsdag en woensdag (Players Championship 20) voor de World Matchplay, die aankomende zaterdag begint in de befaamde Winter Gardens in Blackpool.

Michael van Gerwen ontbreekt op beide Players Championships. De Brabantse nummer één van de wereld kiest ervoor om rust te nemen in aanloop naar de World Matchplay, waarop hij vorig jaar al in de eerste ronde strandde.

Naast Van Gerwen doen er nog vier Nederlanders mee aan de World Matchplay. Ook Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Vincent van der Voort zijn erbij op het, na het WK, grootste toernooi van het jaar.