Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena zijn zondag in Hamburg tegen een verrassende nederlaag aangelopen in de World Cup of Darts. Het Nederlandse duo ging in de halve eindstrijd met 1-2 onderuit tegen Ierland.

Van Gerwen was in de eerste partij met 4-2 te sterk voor Steve Lennon, de nummer 35 van de wereld. De Ier knokte zich van 1-3 terug naar 3-3, maar in de beslissende leg was de regerend wereldkampioen weer bij de les.

In de tweede partij verloor Jermaine Wattimena met 1-4 van William O'Connor, waarna het dubbelspel de beslissing moest brengen. Daarin ging Van Gerwen en Wattimena hard onderuit: 0-4.

Eerder op de dag boekte Nederland nog een moeizame zege op Canada (2-1). Van Gerwen liet zich bij die ontmoeting verrassen door Dawson Murschell (2-4), waarna Wattimena zijn partij tegen Jim Long (4-2) wel won en het Oranje-duo ook het dubbelspel (4-1) naar zich toetrok.

Ierland, dat in de tweede ronde ook al titelfavoriet Engeland verraste, moest in de finale buigen voor Schotland. Gary Anderson en Peter Wright waren met 3-1 te sterk voor Lennon en O'Connor en bezorgden hun land de eerste eindzege in de World Cup.

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld wonnen de World Cup of Darts vorig jaar. (Foto: PDC)

Nederland verdedigde titel op World Cup of Darts

Nederland was titelverdediger bij de World Cup. Vorig jaar won Van Gerwen het landentoernooi samen met Raymond van Barneveld. De Hagenaar kreeg van de PDC echter geen uitnodiging, omdat hij niet langer de op een na hoogst geklasseerde Nederlandse speler op de wereldranglijst is.

In 2014 en 2017 bezorgden Van Gerwen en Van Barneveld Nederland eveneens de winst in de World Cup. 'Barney' won ook de eerste editie van het officieuze WK voor landenteams in 2010, samen met Co Stompé.

Nederland blijft met vier eindzeges in de World Cup samen met Engeland recordhouder.