Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena zijn vrijdagavond uitstekend begonnen aan de World Cup of Darts. Het Nederlandse duo was in de eerste ronde in Hamburg met 5-0 in legs te sterk voor Spanje.

Van Gerwen en Wattimena startten goed tegen Cristo Reyes en Toni Alcinas en zorgden in de eerste leg met een finish van 108 meteen voor een break. Daarna behielden ze hun eigen legs zonder problemen en forceerden ze nog twee breaks.

In de tweede ronde nemen Van Gerwen en Wattimena, die zijn debuut maakt op de World Cup, het zaterdag op tegen de Polen Krzysztof Ratajski en Tytus Kanik, die in hun openingspartij Tsjechië met 5-2 versloegen.

In de tweede ronde wordt er niet meer gestreden om vijf gewonnen legs, maar om twee gewonnen partijen. Als de confrontatie na twee enkelspelen niet is beslist, moet het dubbelspel de beslissing brengen.

Van Gerwen won World Cup vorig jaar met Van Barneveld

Nederland is titelverdediger bij de World Cup. Vorig jaar won Van Gerwen het landentoernooi samen met Raymond van Barneveld. De Hagenaar kreeg van de PDC echter geen uitnodiging, omdat hij niet langer de op een na hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst is.

In 2014 en 2017 bezorgden Van Gerwen en Van Barneveld Nederland eveneens de winst in de World Cup. 'Barney' won de eerste editie van het officieuze WK voor landenteams in 2010 samen met Co Stompé.

Nederland is met vier eindzeges samen met Engeland recordhouder in de World Cup. Van Gerwen kan met zijn vierde eindoverwinning op gelijke hoogte komen met Van Barneveld, Phil Taylor en Adrian Lewis.