Michael van Gerwen heeft de koppositie in de Premier League Darts overgenomen van Rob Cross. In een onderling duel in Cardiff won de Nederlander donderdag overtuigend met 8-2.

Van Gerwen komt na twaalf speelronden op achttien punten, één meer dan Cross. De Engelsman ging sinds de negende speelronde aan de leiding in de jaarlijkse dartscompetitie van de PDC.

Cross had zijn laatste drie wedstrijden op rij gewonnen en leek die goede vorm in de Motorpoint Arena in Wales door te trekken. Een uitstekende start leverde 'Voltage' een 2-0-voorsprong op, maar daarna kantelde de partij.

Van Gerwen, die in Dublin in de eerste groepsfase al met 7-2 van Cross had gewonnen, ontsnapte eerst nog aan een 3-0-achterstand en begon daarna ijzersterk te gooien. Met een gemiddelde van 107,87 punten met drie pijlen (tegenover 94 voor Cross) liet de Brabander zijn tegenstander kansloos en won hij acht games op rij.

Van Gerwen jaagt op vijfde eindzege

'Mighty Mike' hoopt over ruim een maand - na 2013, 2016, 2017 en 2018 - voor de vijfde keer in zijn loopbaan de Premier League te winnen.

De 29-jarige darter eindigde bij al zijn zes eerdere deelnames aan de Premier League bovenaan in de reguliere competitie. Lukt hem dat dit jaar opnieuw, dan levert hem dat een cheque van 25.000 pond (bijna 29.000 euro) op.

Van Gerwen en Cross zijn al zo goed als zeker van een plek in de top vier en daarmee een ticket voor de play-offs in de O2 Arena in Londen. Voordat daar op donderdag 23 mei de beslissing valt, staan er nog speelrondes in Birmingham (25 april), Manchester (2 mei), Sheffield (9 mei) en Leeds (16 mei) op het programma.

James Wade, Gerwyn Price en Mensur Suljovic bezetten met veertien punten uit twaalf wedstrijden de derde, vierde en vijfde plaats. Wade versloeg Peter Wright met 8-2, Welshman Price was voor eigen publiek te sterk voor Michael Smith (8-5) en Suljovic zette Daryl Gurney met 8-5 aan de kant.

Raymond van Barneveld werd vorige maand op 'Judgement Night' in Rotterdam uitgeschakeld en is er dus tijdens de tweede groepsfase niet meer bij.