Raymond van Barneveld heeft zondag ook geen aansprekend resultaat kunnen boeken op Players Championship 10 in Barnsley. De Zuid-Hollander verloor in de tweede ronde met 3-6 van Luke Woodhouse.

Van Barneveld kwam tot een redelijk goed gemiddelde van 98,9 punten per drie pijlen, maar de hoge finishs van Woodhouse, die onder meer bij 1-1 157 en bij 3-5 104 uitgooide, deden hem de das om.

'Barney' won in de eerste ronde met 6-5 van Stephen Bunting, maar daarin was zijn gemiddelde met slechts 81, zijn op één na laagste van dit jaar, niet om over naar huis te schrijven.

Van Barneveld speelde zijn eerste wedstrijden sinds de desastreus verlopen speelrondes van vorige week van de Premier League in Rotterdam. Hij degradeerde toen dankzij harde nederlagen tegen Daryl Gurney (1-7) en Michael van Gerwen (1-7).

De 51-jarige Hagenaar kondigde daarop per direct zijn afscheid aan. Hij kwam daar een dag later echter alweer op terug en liet weten sowieso door te gaan tot het einde van dit jaar, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Van Barneveld moet presteren op Players Championships

Van Barneveld moet presteren op de Players Championships. Hij is door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het afgelopen WK uit de top zestien van de wereldranglijst gevallen en daardoor niet langer automatisch geplaatst voor de majors.

'Barney' moet in de top 32 van de wereldranglijst of anders de Pro Tour Order of Merit (de resultaten op de Players Championships en de Euro Tour-toernooien bij elkaar opgeteld) terechtkomen om zeker te zijn van het WK in december.

Van Barneveld presteert vooralsnog echter zeer teleurstellend op de Pro Tour. Hij haalde weliswaar een keer de finale van een Players Championship, maar werd verder telkens uitgeschakeld in de eerste of tweede ronde.

Zo strandde Van Barneveld zaterdag bij Players Championship 9 al in de eerste ronde. Hij ging toen met een abominabel gemiddelde van 80,3 met 4-6 onderuit tegen Gary Eastwood.

Clayton schrijft Players Championship 10 op zijn naam

Jonny Clayton schreef verrassend Players Championship 10 op zijn naam. De Welshman won in de finale met 8-4 van Gabriel Clemens. Hij veroverde zijn derde PDC-titel en zijn eerste sinds de Austrian Darts Open van april vorig jaar.

Jermaine Wattimena was de best presterende Nederlander op Players Championship 10. De Gelderlander drong door tot de kwartfinales en moest daarin nipt met 5-6 zijn meerdere erkennen in Clayton.

Van Gerwen ontbrak op Players Championship 9 én 10. De Brabantse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen, winnaar van Players Championship 1 en 3, gaf de voorkeur aan het spelen van demonstraties.

James Wade was zaterdag de sterkste op Players Championship 9. De Engelsman won in de finale op uiterst overtuigende wijze met liefst 8-2 van Michael Smith. Hij pakte zijn 31e PDC-titel en zijn eerste van dit jaar.