Raymond van Barneveld heeft zich zaterdag geblameerd in de eerste ronde van Players Championship 9 in Barnsley. De Zuid-Hollander verloor verrassend met 6-4 van Gary Eastwood, de nummer 99 van de wereld.

Van Barneveld speelde een bijzonder matige partij. Hij noteerde een gemiddelde van slechts 80,3 punten per drie pijlen, nota bene zijn laagste van dit jaar.

De vijfvoudig wereldkampioen kwam nog wel op een 1-0- en 2-1-voorsprong en maakte daarna een 2-4-achterstand ongedaan (4-4), maar leverde de laatste twee legs in.

Het was voor Van Barneveld zijn eerste wedstrijd sinds de desastreus verlopen speelrondes van vorige week van de Premier League in Rotterdam. Hij degradeerde toen dankzij harde nederlagen tegen Daryl Gurney (1-7) en Michael van Gerwen (1-7).

Van Barneveld kondigde daarop per direct zijn afscheid aan. Hij kwam daar een dag later echter alweer op terug en liet weten sowieso door te gaan tot het einde van dit jaar, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Van Barneveld moet presteren op Players Championships

Van Barneveld moet presteren op de Players Championships. Hij is door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het afgelopen WK uit de top zestien van de wereldranglijst gevallen en daardoor niet langer automatisch geplaatst voor de majors.

'Barney' moet in de top 32 van de wereldranglijst of anders de Pro Tour Order of Merit (de resultaten op de Players Championships en de Euro Tour-toernooien bij elkaar opgeteld) terechtkomen om zeker te zijn van het WK in december.

Van Barneveld presteert vooralsnog echter zeer teleurstellend op de Pro Tour. Hij haalde weliswaar een keer de finale van een Players Championship, maar strandde verder telkens in de eerste of tweede ronde.

James Wade schreef Players Championship 9 op zijn naam. De Engelsman won in de finale op uiterst overtuigende wijze met liefst 8-2 van Michael Smith. Hij veroverde zijn 31e PDC-titel en zijn eerste van dit jaar.

Noppert best presterende Nederlander

Danny Noppert was de best presterende Nederlander op Players Championship 9. De Fries drong door tot vierde ronde en ging daarin nipt met 5-6 onderuit tegen Adrian Lewis.

Van Gerwen ontbrak op Players Championship 9 en zondag ook op 10. De Brabantse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen, winnaar van Players Championship 1 en 3, gaf de voorkeur aan het spelen van demonstraties.

Corey Cadbey maakte na maandenlange afwezigheid vanwege visumproblemen zijn rentree in het dartscircuit. De Australiër moest in de tweede ronde met 2-6 zijn meerdere erkennen in Vincent van der Voort.

Mark McGeeney gooide een negendarter. De Engelsman, die begin dit jaar de BDO verruilde voor de PDC, produceerde in de eerste ronde tegen Adam Hunt (6-3-zege) de perfecte leg met tweemaal 180 en een 141-finish.