Michael van Gerwen is zaterdag verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van het German Darts Championship in Hildesheim. De Brabantse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen verloor met 4-6 van Keegan Brown.

Van Gerwen had opmerkelijk genoeg niet voldoende aan een gemiddelde van 108,10 punten per drie pijlen, omdat Brown 100 procent scoorde op de dubbels.

'Mighty Mike' kwam nog wel op een 4-3-voorsprong, maar daarna pakte 'The Needle' knap drie legs op rij met achtereenvolgens een twaalfdarter, elfdarter en een 92-finish.

Van Gerwen presteerde eerder deze week nog ijzersterk bij de dubbele speelronde van de Premier League of Darts in Rotterdam. Hij won woensdag met 7-1 van Peter Wright en donderdag met dezelfde cijfers van Raymond van Barneveld en heroverde daarmee de koppositie.

De geboren Vlijmenaar schreef vorige week mede dankzij een negendarter het eerste European Tour-toernooi van het jaar, het European Darts Open in Leverkusen, op zijn naam.

Van Barneveld afwezig op German Darts Championship

Raymond van Barneveld is er niet bij op het German Darts Championship. De Zuid-Hollander slaagde er een paar weken geleden niet in om zich te plaatsen voor dit evenement.

'Barney' presteerde dramatisch in Rotterdam. Hij verloor niet alleen met 1-7 van Van Gerwen, maar ook van Daryl Gurney en degradeerde daardoor uit de prestigieuze competitie.

Van Barneveld liet vlak na de wedstrijd tegen Van Gerwen weten per direct te stoppen, maar hij kwam een dag later alweer terug op dat besluit en blijft tot aan het einde van het jaar actief op het hoogste niveau.

De vijfvoudig wereldkampioen moet zich via de Euro Tour-toernooien en de Players Championships zien te plaatsen voor het WK en andere grote majors, zoals de World Matchplay en de World Grand Prix.