Jermaine Wattimena is zaterdag als laatste Nederlandse darter uitgeschakeld in de zesde ronde van de UK Open in Minehead. De Gelderlander verloor kansloos met 10-3 van vicewereldkampioen Michael Smith.

Wattimena zag de ontketende Smith mede dankzij een paar finishes boven de honderd al heel snel weglopen naar een 6-0-voorsprong, waarna hij even moest vrezen voor een whitewash (een nederlaag zonder zelf een leg te winnen), maar dat wist hij in de zevende leg te voorkomen.

'The Machine Gun' gooide in de slotfase alle schroom van zich af en dat leverde hem zowaar nog wat breakkansen op, maar die wist hij niet te benutten, waardoor een ommekeer uitbleef.

Wattimena had de zesde ronde bereikt dankzij zeges op Jeffrey de Zwaan (10-2) en Luke Woodhouse, waarmee hij 7.500 Britse pond (bijna 10.000 euro) verdiende voor de wereldranglijst.

Door de nederlaag van Wattimena liggen alle twintig Nederlanders die dit weekend aan de oche verschenen eruit. Onder anderen Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Danny Noppert en dus De Zwaan strandden vrijdag al.

UK Open krijgt andere winnaar dan vorig jaar

Naast Smith plaatsten Gerwyn Price (tegen Krzysztof Ratajski), Nathan Aspinall (tegen Steve Lennon), Steve Beaton (tegen Dimitri Van den Bergh), Ross Smith (tegen James Wade) en Simon Stevenson (tegen Dave Chisnall) zich al voor de kwartfinales.

De loting van de kwartfinales vindt zaterdag na afloop van de wedstrijden in de zesde ronde plaats op het hoofdpodium in het Butlins Resort. De spelers hebben daarbij op de UK Open geen beschermde status.

De kwartfinales worden zondag vanaf 13.45 uur (Nederlandse tijd) afgewerkt, waarna de halve finales en de finale voor zondag vanaf 20.00 uur (Nederlandse tijd) op het programma staan.

De UK Open krijgt een andere winnaar dan vorig jaar omdat titelverdediger Gary Anderson, die zijn rentree maakte nadat hij zich op advies van zijn fysiotherapeut moest afmelden voor The Masters en de Premier League, ook al vrijdag werd uitgeschakeld door Beaton.