Raymond van Barneveld heeft zaterdag ook teleurstellend gepresteerd op Players Championship 5. De Zuid-Hollander werd uitgeschakeld in de tweede ronde van het vloertoernooi in Barnsley.

Van Barneveld won in de eerste ronde nog eenvoudig met 6-3 van Matt Clark, maar was een ronde later niet opgewassen tegen Steve Beaton: 3-6.

Twee weken geleden kwam Van Barneveld op Players Championship 1 en 2 ook al niet verder dan respectievelijk de tweede ronde (nederlaag tegen Ryan Searle) en eerste ronde (nederlaag tegen Steve West).

Vorige week liet Van Barneveld Players Championship 3 en 4 aan zich voorbij gaan. Hij had toen verplichtingen bij een demonstratietoernooi.

Michael van Gerwen is er dit weekeinde niet bij op Players Championship 5 en 6. De Brabantse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen schreef Players Championship 1 en 3 op zijn naam.

Van Barneveld moet presteren op Players Championships

Van Barneveld moet presteren op de Players Championships, omdat hij door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het WK uit de top zestien van de wereldranglijst is gevallen en daardoor niet langer automatisch is geplaatst voor de majors.

'Barney' moet in de top 32 van de Pro Tour Order of Merit (de resultaten op de Players Championships en de Euro Tour-toernooien bij elkaar opgeteld) terechtkomen om zeker te zijn van het WK.

Van Barneveld is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter. Hij maakte in november na afloop van de Grand Slam of Darts bekend dat hij van plan is om na het komende WK een punt te zetten achter zijn glansrijke carrière.

De 51-jarige routinier deed afgelopen donderdag nog wel het nodige zelfvertrouwen op. Hij pakte toen voor de tweede achtereenvolgende keer na een knappe comeback een punt in de Premier League Darts.