Alles over het WK darts

Alles over het WK darts

Op dit dossier lees je alles over het WK darts, dat van 14 december 2018 tot en met 1 januari 2019 gehouden wordt in het Alexandra Palace in Londen.

Nieuwsoverzicht

Wat is er dit WK darts anders?

Het WK darts wordt sinds 2008 in het Alexandra Palace in Londen gehouden en in al die jaren bleef nagenoeg alles bij hetzelfde. 72 deelnemers, alleen mannelijke spelers en 22 sessies. Het enige wat af en toe veranderde was het prijzengeld.
Dit jaar is echter alles anders. De Professional Darts Corporation (PDC) deed in juni de dartswereld opschudden door bekend te maken dat het deelnemersveld uitgebreid wordt naar 96 en het prijzengeld verhoogd van 2,5 naar 2,8 miljoen Britse pond.

Twee vrouwelijke deelnemers

Onder de 96 deelnemers bevinden zich twee vrouwen. De Engelse Lisa Ashton en de Russin Anastasia Dobromyslova plaatsten zich bij het kwalificatietoernooi voor respectievelijk speelsters uit uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland en uit de rest van de wereld voor het WK.
Het kwam in het verleden twee keer voor dat een vrouw haar opwachting mocht maken op het WK. In 2001 strandde de Canadese Gayl King in de eerste ronde en negen jaar geleden verloor Dobromyslova van de Nederlander Remco van Eijden in de voorronde.

Prijzengeld WK darts

Het is goed boeren voor de spelers op dit WK. De PDC heeft een recordbedrag van 2,8 miljoen Britse pond (3,1 miljoen euro) in de prijzenpot gedaan. Dat is 900.000 Britse pond meer dan vorig jaar en liefst 2.436.000 miljoen Britse pond meer dan bij de eerste editie van het WK darts in 1994.
Er valt voor de spelers ook nog een bonus van een nog nader te bepalen bedrag te verdienen als men een negendarter weet te gooien. Als dit meerdere darters lukt, dan wordt het bedrag verdeeld over hen.
Het prijzengeld is met name in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2010 werd voor het eerst de grens van 1 miljoen Britse pond overschreden, in 2016 die van 1,5 miljoen Britse pond en nu dus voor het eerst boven de 2 miljoen Britse pond.

WK darts live

Alle wedstrijden van het WK darts zijn op de voet te volgen in de NUsport-app. Daarnaast livebloggen we de belangrijkste wedstrijden op NU.nl. RTL 7 zendt alle wedstrijden live uit op televisie.

Programma vandaag op WK darts

Recordaantal Nederlanders

De kans is groot dat er in de eerste ronde in bijna elke sessie een Nederlander in actie komt, want er zijn er maar liefst dertien ingeschreven, een aantal dat nog nooit eerder is gehaald in de geschiedenis van het WK darts.

Top 32 krijgt bye

Dat er op dit WK darts 96 deelnemers zijn betekent dat de top 32 van de Order of Merit een bye krijgt (een vrijgeleide naar de tweede ronde). Onder hen zijn dus Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. In de eerste ronde spelen de top 32 van de Pro Tour Order of Merit en 32 qualifiers tegen elkaar.
96 deelnemers houdt ook in dat er meer wedstrijden dan voorheen op het programma staan en die worden verdeeld in 28 sessies, wat erop neerkomt dat er van 13 december tot en met 1 januari bijna elke speeldag zowel 's middags als 's avonds wordt gegooid.

Overzicht winnaars WK darts

Tip de redactie