DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold laakt het onderzoek dat het bureau Nyfer in opdracht van de Volkskrant heeft verricht naar de koopkrachteffecten van de verkiezingsprogramma's. D66 kwam daarin slecht uit de bus.

Een onderzoeker van het bureau heeft inmiddels tegenover D66 toegegeven dat er in het nadeel van de partij een foutje is gemaakt met de berekening van premies. Ook bij de uitkomsten van het CDA is iets gecorrigeerd.

In een weblog zondag geeft Pechtold ook af op de Volkskrant. De redactie nam volgens hem een tweederangs onderzoeksbureau in de arm en heeft zelf niet genoeg deskundigheid in huis om te zien dat de cijfers niet kloppen.

''Wie was er allemaal zo 'triggerhappy' om met een mooie opening de PvdA nog even een kontje te geven een paar dagen voor de verkiezingen?'' stelt Pechtold. Volgens D66 komt de PvdA er bovendien onterecht te gunstig vanaf.

Blind gevaren

De Volkskrant heeft de berichtgeving zondag op zijn website gerectificeerd. Ook plaatst de krant maandagochtend een nieuw artikel op de voorpagina, stelt hoofdredacteur Pieter Broertjes zondag.

''We zijn blind gevaren op Nyfer'', erkent hij. ''Maar de deskundigen hebben een paar fouten gemaakt.''

Spinnen

Hij beklemtoont wel dat het verschil tussen de eerste berichtgeving en het nieuwe artikel ''geen verschil tussen dag en nacht is".

"Ik snap wel dat de dames en heren van de politiek in deze dagen voor de verkiezingen flink spinnen. Maar het is niet zo dat de eerste resultaten van Nyfer nu volledig op de kop komen te staan.''