De oude domeinextensie van de Sovjet-Unie, die al twee decennia niet meer officieel bestaat, wordt overspoeld door internetcriminelen en hackers.

Dat meldt The Guardian. Beveiligingsexperts melden dat de .su-domeinextensie, die oorspronkelijk in 1990 aan de Sovjet-Unie werd toegewezen, veelvuldig door internetcriminelen en hackers wordt gebruikt om spam te verzenden en geld te stelen.

"Het is geen politieke voorkeur, maar puur zakelijk", aldus Oren David, manager bij beveiligingsbedrijf RSA. Volgens David zijn de internetcriminelen massaal van de .su-domeinextensie gebruik gaan maken toen Rusland in 2011 de regels voor de .ru-domeinextensie verscherpte.

USSR

Beveiligingsbedrijf Group-IB meldt dat het aantal kwaadwillende .su-websites sinds 2011 elk jaar verdubbeld is. "Meer dan de helft van alle Russische cybercriminelen gebruikt de domeinextensie", aldus Andrei Komarov van Group-IB.

De meeste kwaadwillende websites met een .su-domein worden gebruikt om botnets, een netwerk van geïnfecteerde computers, te besturen en bankgegevens te stelen, spam te versturen en aanvallen op websites uit te voeren.

Politiek

De .su-domeinextensie wordt tot op de dag van vandaag gebruikt omdat registranten weigeren de domeinnamen offline te halen, zowel vanwege commerciële als politieke redenen. Kamarov: "Dergelijke domeinnamen blokkeren is hetzelfde als de .com-domeinextensie blokkeren."

Lees ook ons dossier over cybercrime op NUtech