Simone Kleinsma is zondag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De actrice kreeg de koninklijke onderscheiding na afloop van de jubileumvoorstelling van Was getekend, Annie M.G. Schmidt.

Kleinsma was totaal overdonderd toen de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch met de onderscheiding het podium op kwam lopen.

De burgemeester herinnerde in het uitverkochte DeLaMar Theater aan de "grote betekenis" die Simone al veertig jaar heeft voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld. "Zij weet met haar intense rolvertolking het publiek te raken. Er is veel waardering voor haar professionaliteit en de manier waarop zij jonge acteurs begeleidt."

Volgens de burgemeester was de koninklijke onderscheiding "dik verdiend", ook vanwege haar werk voor verschillende goede doelen.

'Kleinsma is een droom voor producenten'

Joop van den Ende sloot zich aan bij de lovende woorden van De Zwart-Bloch. "Kleinsma is een droom voor iedere theater- of televisieproducent. Zij is een unieke persoonlijkheid die zowel in het theater als op televisie, in zeer uiteenlopende rollen, bewondering weet af te dwingen. Zij raakt mensen en daarom is deze koninklijke onderscheiding haar van harte gegund."

Kleinsma speelde in tientallen musicals en vertolkt momenteel de hoofdrol in Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Ze maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo's Nest en maakte drie succesvolle soloprogramma's.

In de televisiewereld is ze vooral bekend van de serie Kees & Co, waarin ze van 1997 tot 2006 speelde. Onlangs werd bekend dat de komedieserie terugkeert op televisie. Kleinsma speelt dan weer de hoofdrol.