De Amsterdamse Dorien de Wit heeft de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 gewonnen. Voor haar gedicht 'Legenda' ontving ze de geldprijs van 10.000 euro. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De tweede prijs is voor de eveneens uit Amsterdam afkomstige Laurine Verweijen. De Delftse Bernadette Storm werd derde. Ze krijgen respectievelijk 5000 en 2000 euro.

De Turing Gedichtenwedstrijd is de afsluiting van de Poëzieweek 2017. Iedereen kan meedoen aan de verkiezing en alle gedichten worden door de jury anoniem beoordeeld. Aan de wedstrijd deden 2572 dichters uit Nederland en België mee. De dichter moest voor elk ingediende gedicht 5 euro betalen. In totaal zijn er 7815 gedichten ingestuurd.

Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation. Die ondersteunt wereldwijd projecten op het gebied van onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland ondersteunt de stichting projecten op het gebied van klassieke muziek, schilderkunst en poëzie.