Het Rijksmuseum opent donderdag de tentoonstelling 'Dick Bruna. Kunstenaar'. In totaal zijn er 120 objecten te zien van de grafisch vormgever en kunstenaar uit Utrecht, met als hoogtepunt natuurlijk Nijntje.

De tentoonstelling is te bewonderen in de Philipsvleugel van het museum. Aanleiding hiervoor is de 60e verjaardag van Nijntje. 

Het Rijks laat de werken van Bruna voor het eerst zien in een kunsthistorische context. De expositie toont affiches, boekomslagen, grafisch werk en uiteraard ontwerpen voor Nijntje, die opvallen door de heldere lijnen en primaire kleuren.

Ze zijn te zien naast prenten van Bruna's grote voorbeelden, zoals de Franse kunstenaars Henri Matisse en Fernand Léger.

Onbespreekbaar

"Midden jaren negentig was het nog onbespreekbaar dat werk van Dick Bruna deel zou uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum'', zei Annemies Broekgaarden, hoofd publiek en educatie. Begin deze eeuw veranderde dat, zeker toen de verzameling van het museum in 2011 werd verrijkt met 160 werken van Bruna.

Vooral museumdirecteur Wim Pijbes is een groot bewonderaar. Het beroemde schilderij Het melkmeisje van Vermeer is volgens hem "qua karakter en beeldinhoud een Bruna.''

Schijnbare eenvoud

Samensteller van de expositie Caro Verbeek zag hoe Bruna te werk ging. "Ik dacht dat Nijntje getekend was, maar hij schilderde de lijnen van Nijntje millimeter voor millimeter. Zijn schijnbare eenvoud is heel moeilijk te bereiken.'' Op de tentoonstelling hangt zijn eerste vrije werk naast dat van Matisse. "Het is moeilijk te zien of het een Bruna of een Matisse is'', zegt Verbeek.

Delen van de tentoonstelling zijn geleend van het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam en de privécollectie van Dick Bruna (88). 

Lezing

Op zondag 13 september vindt er in het museum een speciale lezing plaats over de tentoonstelling. Kaarten hiervoor kosten 15 euro. De tentoonstelling zelf is te zien tot en met 15 november.